Kinesisk media talar tyst om premiärminister Wen Jiabaos reformuppmaningar
Kinas premiärminister Wen Jiabao har det senaste året talat offentligt om behovet av politiska reformer elva gånger, men kommunistpartiets media har rapporterat mycket lite om dessa utspel. (Foto: Feng Li/Getty Images)


Den kinesiska premiärministern Wen Jiabao uppmanade under sitt besök till Malaysia den 27-28 april återigen till politiska och juridiska reformer i Kina. Men kinesisk media gjorde som de brukar i dessa fall och nämnde inte uttalandet i sina rapporter om resan. 

Rapporter från kommunistpartiets språkrör, såsom nyhetsbyrån Xinhua, CCTV och People’s Daily, fokuserade på det ekonomiska och strategiska samarbetet mellan Peking och Kuala Lumpur, men inget om Wens kommentarer.

Wen hade talat med kinesisk ambassadpersonal, representanter för statliga företag, den lokala kinesiska befolkningen och kinesiska studenter i Malaysia, under sin resa till Kuala Lumpur. 

Wen sade att Kina behöver genomföra politiska, ekonomiska och juridiska reformer, så att ”varje individ är lika inför lagen. Detta innefattar att varje institution eller organisation ska följa rättsprinciper. De som folket stödjer kommer att väljas.”

Sedan han gav ett tal i augusti 2010, vid 30-årsfirandet av den speciella ekonomiska zonen i Shenzhen, har Wen Jiabao uppmanat till politiska reformer vid elva olika tillfällen. Hans kommentarer har fått ytterst lite utrymme i de partikontrollerade medierna.  

Wens tal i Shenzhen väckte dock viss uppmärksamhet. Guangming Daily skrev om det, och kallade det för en konfrontation mellan ”socialistisk” och ”kapitalistisk” demokrati.

Southern Daily, en tidning som drivs av kommunistpartiet i Guangdongprovinsen, publicerade ledarartiklar som uttryckte stöd för reformer. 

Även Nanjing Modern Bulletin i Jiangsuprovinsen och Xiaoxiang Morning Herald i Hunanprovinsen föll ur ledet och stödde Wen. 

Nanjing Modern Bulletin publicerade en helsida med artiklar som uppmanade till politiska reformer. Många såg detta som en attack på partiet från den ”reformistiska” fraktionen. 

Pan Xiatao, erfaren kinabevakare och kommentator i Hongkong, tror att Wen gärna vill föra fram sina ideal innan hans tid som premiärminister tar slut.

Pan menar dock att Wen är en ensam röst inom det kinesiska kommunistpartiet. Wen har flera gånger talat om politiska reformer, men ingen inom kommunistpartiets ledarskikt har öppet stött honom eller uttryckt sitt samtycke. Wens åsikter har tvärtom bemötts öppet med skarpt formulerade ledarartiklar i People’s Daily. 

Enligt Jin Zhong, som är chefredaktör på Hongkongbaserade tidskriften Open är detta inte bara en politisk uppvisning eller hyckleri från Wens sida, utan ett bevis på en spricka inom kommunistpartiet.

Översatt från engelska