Kinesisk media rapporterar selektivt


De statskontrollerade medierna i Kina är kända för att välja ut ”viktiga” nyheter. De går det kinesiska kommunistpartiets ärenden. Nyligen har ett våldtäktsfall i staden Shenzhen, Guangdongprovinsen, fått stort utrymme i kinesiska medier, men det har varit tyst om en annan allvarlig nyhet där fyra militärer deserterat väpnade med ett automatgevär.

“Yang Wu-incidenten” i Shenzhen har blivit ett hett debattämne på internet. Kvällen den 23 oktober misshandlades och våldtogs 28-åriga Wang Juan av säkerhetsvakten Yang Xili, medan hennes man, Yang Wu, gömde sig i ett rum bara några meter ifrån, alltför rädd att ringa polisen. Yang Xili hade trakasserat dem flera gånger.

Bloggare kallar detta “Yang Wu-incidenten”, vilket är en underförstådd jämförelse med en annan person, Yang Jia. Denne arbetslöse man dömdes i november 2008 för att ha dödat sex Shanghaipoliser. Upprinnelsen till händelsen var misshandel och trakasserier från polisen. Ett talesätt har börjat sprida sig som säger att ”om du inte kan överträffa Yang Yia, kan du endast bli en Yang Wu”.

Samtidigt som medierna fokuserat på “Yang Wu-incidenten”, har det inte varit någon rapportering om den alarmerande nyheten där fyra desertörer flydde från en kasern i staden Jilin. Enligt en nyhetsnotis, som snabbt togs bort, flydde fyra soldater från en kasern i Jilin onsdagen den 9 november med ett automatgevär och 795 kulor.

Tre av dem sköts till döds och den fjärde greps. En banktjänsteman i staden Julin bekräftade för Epoch Times att deras bank hade fått ett brådskande meddelande från polisen där de uppmanar dem att vara uppmärksamma på fyra personer i kamouflage klädsel.

Nyheten bekräftades av kinesiska tjänstemän på en mikroblogg och rapporterades av People’s Daily Online, en av Kinas statskontrollerade medier. Efter en stund var nyheten borta. Några Internet-användare skrev inlägg och undrade varför man tagit bort nyheten om de fyra beväpnade deserterarna, men deras inlägg raderades också.

Varför flydde de fyra soldaterna med ett beväpnat vapen? Vad för slags kategori tillhör Trupp 65331, till vilka de fyra rymmarna tillhörde? Dessa frågor förblir ett mysterium för kineserna.

Kinesiska medier får ofta order från överordnade vilka slags nyheter man kan och inte kan publicera. På grund av det arabiska vårupproret riktar den kinesiska kommunistregimen stor uppmärksamhet på ”social stabilitet”. Strikt och effektiv kontroll över och censur av medierna och internet spelar en avgörande roll för att upprätthålla denna ”sociala stabilitet”.

Översatt från engelska.