Kinesisk människorättsadvokat formellt åtalad
Guo Feixiong i sällskap med vänner (Epoch Times)


Den kinesiske människorättsadvokaten Guo Feixiong (vars ursprungliga namn är Yang Maodong) åtalades formellt den 15 maj av allmänna säkerhetsbyrån i Guangzhou för att ha ”ägnat sig åt illegal affärsverksamhet.”

Innan åtalet hade Guo Feixiong en längre tid hållits i förvar trots otillräckliga bevis för att väcka åtal för brott. Guos förvarsadvokat Hu Xiao avslöjade att Guo genomfört en 40 dagar lång hungerstrejk under tiden han suttit fängslad, för att protestera mot den misshandel och tortyr han utsattes för av polisen under förhör. China Human Rights Lawyers Concern Group i Hongkong uppmanade Peking att stoppa lokalregeringens olagliga handlingar.

Enligt Human Rights in China (HRIC), en människorättsorganisation i New York, åtalades Guo Feixiong formellt av distriktsåklagarmyndigheten i Tianhedistriktet i Guangzhou för ”illegal affärsverksamhet” i samband med att han sammanställde en bok som publicerades 2001 och handlade om en politisk skandal i staden Shenyang i Liaoningprovinsen.

2005 gav Guo Feixiong rättslig hjälp till invånarna i byn Tashi i Guangdongprovinsen. Han anmälde tjänstemän för korruption och avslöjade händelsen för allmänheten via internet. Han arresterades på grund av detta, men släpptes efter en hungerstrejk. Efter den här händelsen har han skuggats och hållits i husarrest av myndigheterna fram till i september 2006 då han greps på nytt.

Otillräckliga bevis

Allmänna säkerhetsbyrån i Guangzhou vidarebefodrade två gånger fallet till åklagarmyndigheten i Tianhedistriktet, men båda gångerna skickades det tillbaka för kompletterande undersökningar eftersom åklagarmyndigheten inte fann tillräckliga bevis för ett åtal. Under tiden han satt inlåst förflyttades Guo vid ett tillfälle till Shenyang. För närvarande är han alltså i Tianhedistriktet i Guangzhou. Enligt hans försvarsadvokat Hu Xiao har åklagarmyndigheten bett Guo att förklara sig skyldig, men han vägrade.

”Såvitt vi vet sade han att han inte erkänt någon skuld och inte skrivit på något dokument under förhören, det vill säga, han har inte erkänt något” sade Hu Xiao.

HRIC rapporterade att tjänstemän från allmänna säkerhetsbyrån i både Guangzhou och Shenyang har besökt Guos hustru Zhan Qing. De erbjöd henne att besöka Guo i häktet om hon övertalade honom att erkänna och förklara sig skyldig, men Zhang vägrade.

Enligt Guos advokat sade Guo till honom att sedan det formella gripandet i september har han utsatts för allvarliga fysiska övergrepp och förhörts dygnet runt i flera dagar av poliser från allmänna säkerhetsbyrån i Guangzhou. Under förhören hade polisen hans händer och fötter kedjade vid en säng. Han inledde en hungerstrejk som varade i sammanlagt 40 dagar i protest mot denna behandling.

Patrick Poon, exekutiv sekreterare för China Human Rights Lawyers Concern Group i Hongkong sade att lokalregeringar i Kina har brutit mot lagen i Guos fall.

Ogrundat åtal

”Guos fall har undersökts två gånger. Trots otillräckliga bevis för att väcka åtal har myndigheterna ändå gjort det – den 15 maj, den sista dagen som åtalet kunde väckas enligt lag. Lokalregeringen följde inte de regler som centralregeringen satt upp” sade Poon.

Poon sade att Kinas myndigheter inte har tillräckliga bevis för att åtala Guo. Han uppmanade myndigheterna att komma med ett rättvist beslut och inte bara döma Guo Feixiong lättvindigt.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/7-5-19/55507.html