Kinesisk människorättsadvokat anklagad för omstörtande verksamhet
Europaparlamentets vice ordförande Edward McMillan-Scott (t.v.) tillsammans med Albert Ho, demokratilagstiftare, intill en bild av den fängslade kinesiske människorättsadvokaten Gao Zhisheng. (Mike Clarke/AFP/Getty Images)


Trots internationell kritik har den kinesiska regimen anklagat den framstående människorättsadvokaten Gao Zhisheng för anstiftan till omstörtande verksamhet.

Gao arresterades den 15 augusti då han besökte sin släkt i Shandong. Först den 12 oktober meddelades hans advokat, Mo Shaoping, om åklagarens beslut att åtala Gao för ”anstiftan av verksamhet för omstörtande av statsmakten”.

”Det borde i själva verket vara allmänna säkerhetsbyrån som meddelar oss. Men jag gjorde upprepade förfrågningar och fick inget svar. Först då gick jag till åklagaren”, berättar Mo för nyhetsbyrån Reuters. Enligt Mo kan åtalet för omstörtande verksamhet leda till åratal i fängelse.

Nyheten om åtalet mot Gao kommer efter flera veckors tystnad efter det att han greps. Mo har upprepade gånger nekats att träffa sin klient och det var först den 21 september som Gaos fru fick ett officiellt meddelande om att han arresterats.

Anhängare av Gao har kallat honom ”Kinas samvete”, och han har under det senaste året vunnit internationell ryktbarhet genom sin orädda kritik av den kinesiska kommunistregimen. Han har skrivit öppna brev till Kinas ledare där han krävt religionsfrihet och han har representerat Falun Gong-utövare, medlemmar av underjordiska kyrkor och människor som tvingats av myndigheterna att lämna sina hem. I december 2005 avsade han sig öppet sitt medlemskap i det kinesiska kommunistpartiet (KKP).

Gao greps i augusti efter flera månaders trakasserier från myndigheterna, och detta var en del av en större aktion mot advokater och aktivister. Flera människorättsadvokater har nyligen dömts till fängelsestraff eller satts i husarrest.

Regimens åtgärder mot Gao och andra har lett till internationell kritik, och man har bland annat ifrågasatt om Peking är lämpligt som värd för OS 2008.

”Pekingregimen är brutal, paranoid och godtycklig” sade Edward McMillan-Scott, Europaparlamentets vice ordförande, nyligen i ett pressmeddelande. McMillan-Scott träffade under en resa till Kina tidigare i år dissidenter och personer som suttit fängslade, och han talade därefter i telefon med Gao.

”Gao Zhisheng är en modig aktivist som förtjänar omvärldens respekt för sitt ställningstagande till förmån för regimens oskyldiga offer”, sade han. ”Gripandet av honom sätter ett jättelikt frågetecken för Pekingolympiaden”.

Det internationella människorättssamfundet har även sällat sig till kritikerna. Två USA-baserade organisationer har publicerat öppna brev till kommunistpartiets ledare där de kräver att Gao omedelbart släpps fri.

”Allt som Gao har gjort har varit fredligt och lagligt” står det i ett brev med stöd från Human Rights Watch, som skrivits under av amerikanska, europeiska och australiensiska akademiker och aktivister.

I brevet stod vidare att så länge regimen ostraffat fortsätter att förfölja dem som de uppfattar som hot, kommer världssamfundet att förbli ”djupt skeptiskt angående Kinas reformvilja, öppenhet och rättssäkerhet”.

Advokater från hela världen har skickat ett eget protestbrev angående Gaos gripande. Terri Marsh, VD för Human Rights Law Foundation, som ställt sig bakom brevet sade: ”Gao är en ädel man som har modet att riskera livet för att använda lagen för att försvara moraliska principer och inte kommunistpartiet”.

Kommunistpartiet fruktar Gao Zhisheng just för att han inte är rädd för dem, sade hon.

http://www.theepochtimes.com/news/6-10-19/47167.html