Kinesisk man vandrar 80 mil för mänskliga rättigheter
Representanter från olika religiösa grupper samlades i Boston för att stödja Yang Jianlis marsch för mänskliga rättigheter. (Foto: Qin Chuan/The Epoch Times)


Den 4 maj började Yang Jianli, en av de överlevande efter massakern på Himmelska fridens torg 1989, sin en månad långa marsch på 80 mil från Boston till Washington DC i USA. Hundratals människor samlades i Boston för att vinka farväl till Yang och önska honom lycka till.

Representanter från olika grupper höll tal vid ceremonin för Yangs marsch. Guvernören hade skrivit ett brev för att stödja hans fredliga ansträngning att stå upp för mänskliga rättigheter i Kina.

Yang Jianli kallade sin marsch för ”GongMin Walk”. GongMin betyder medborgare på kinesiska. ”Jag går för ‘medborgarnas makt” i Kina, förklarade Yang.

– Den 4:e maj är en mycket speciell dag i Kinas historia. För exakt 89 år sedan begav sig studenter i Peking ut på gatorna för att vädja om demokrati och frihet. Min marsch idag fortsätter att vädja om demokrati och frihet, vilket ännu inte har uppnåtts i Kina. Min marsch kommer att avslutas i Washington DC den 4 juni, vilket också är ett historiskt datum. Då kommer jag att tillsammans med en stor grupp människorättsförespråkare och politiska, samt religiösa grupper hedra de kinesiska demonstranterna som dödades under massakern på Himmelska fridens torg samma datum för 19 år sedan, sade Yang.

– Efter fem år som politisk fånge är jag fri igen tack vara ansträngningar från vänner utomlands. Jag vandrar inte bara för min egen frihet. Jag går denna marsch för alla de hundratals miljoner kineser som idag inte kan vandra i frihet.

– Vid en tidpunkt då hela världens ögon är riktade mot Kina, går jag denna marsch för att dra uppmärksamhet till de röster som kvävts av det kinesiska regeringen. Jag vandrar för de maktlösa vars mark har tagits av Kinas myndigheter. Jag går för de maktlösa som står inför tvångsvräkningar då deras hem förstörs på grund av byggnationerna inför OS och för att bredda vägen för regeringsstödda investerare. Jag vandrar för de tibetanska munkarna, för utövarna av Falun Gong, för den underjordiska kyrkan, för petitionärerna, för dem som försvarar mänskliga rättigheter och för de politiska fångarna som fyller kinesiska fängelser. Jag vandrar för alla medborgare i Kina som önskar sig frihet och demokrati.

Efter massakern på Himmelska fridens torg förbjöds Yang att återvända till Kina. Han åkte emellertid tillbaka 2002 med en väns pass för att undersöka oroligheterna bland arbetare i de nordöstra delarna av Kina. Han arresterades i Yunnanprovinsen, anklagades för spionage och fick sitta i fängelse i fem år. Yang frigavs den 27 april 2007.

Yangs marsch kommer att sändas live på www.helloworld.com/gongminwalk

Han välkomnar alla som vill att lämna sina kommentarer eller meddelanden på hemsidan.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-5-7/70380.html