Kinesisk man kapade ena benet - för fattig för sjukhusvård
Zheng Yanliang, som amputerade sitt eget ben när smärtan från en obotlig sjukdom blev helt outhärdlig. (Skärmdump/People's Daily)


En man från Hebeiprovinsen beslutade att amputera sitt eget ben efter att ha lidit av en sällsynt sjukdom som orsakade fruktansvärda smärtor.

Zheng Yanliang, 47, fick svår smärta i buken förra året, vilken sedan flyttade till hans ben, och gjorde att han inte kunde stå upp. Han fick till sist diagnosen massiv arteriell trombos, och artärerna i hans högerben blev igentäppta.

Han fick veta att sjukdomen är obotlig och att han hade en månad kvar att leva. Vid det laget hade han gjort slut på alla sina besparingar.

Smärtan i högerbenet blev så outhärdlig under de följande tre månaderna att han bestämde sig för att kapa av benet med en bågfil och en fruktkniv, samtidigt som han bet på en ryggkliare insvept i en handduk, enligt Shijiazhuang News.

Han bet av fyra kindtänder under processen, men det blödde inte mycket från benet på grund av blodpropparna.

Zheng vill fortfarande kunna försörja sin familj, och hoppas att samhället kommer att hjälpa honom att köpa en protes.

Nätanvändare uttryckte sympati för Zheng, och några erbjöd sig att donera till hans sak. Andra talade om problemen med sjukvården.

En sade: ”[Kommunistpartiet] talar om sjukvårdsreformen varje år. Det har pratat om det i över ett decennium. Resultatet är att fattiga människor inte har råd att gå till sjukhuset. Sjukförsäkringen är bara en vacker lögn. Så länge det finns en allvarligt sjuk person i en vanlig familj kommer de att leva utfattiga, och sedan kommer deras liv att bli allt värre. Eller också vågar de inte åka till sjukhuset, utan vänta och dö hemma.”

En annan kommenterade: ”Fattiga människor lever utan värdighet i Kina. Det finns i princip ingen socialhjälp eller socialt välfärdssystem. Folk har inte råd att hyra ett hus eller åka till sjukhuset. De får föraktfulla blickar överallt. Det är en nation utan tro, som endast dyrkar pengar.”

Översatt från engelska.