Kinesisk läkare lurade av föräldrar deras nyfödda barn och sålde dem
En skämtteckning på Sina Weibo den 5 augusti 2013, Kinas Twitter-liknande plattform, ritad av Meng Chenshang, en nätanvändare fån Shandong, skildrar de tre sidorna av läkaren Zhang Suxia: hon ljuger för sina patienter, syr ihop en patient, och säljer barn i vinstsyfte till skumma figurer. Fotot är en kommentar till avslöjandet nyligen att Zhang kidnappar nyfödda. (Foto: Sina Weibo)


En läkare påstås ha stulit barn från över 50 familjer under förevändning att hon räddade dem från livshotande sjukdomar, enligt polisrapporter som citeras av den statliga nyhetsbyrån Xinhua.

På söndagen räddade polisen i Henan-provinsen ett barn som hade skilts från sin mor efter att en läkare enligt uppgift hade sålt honom för motsvarande 23 000 kronor till människohandlare i den angränsande Shaanxiprovinsen.

Modern, Dong Wan, hade den 16 juli lurats av sin läkare på ett sjukhus i Shaanxi att skriva på formulär om att hon lämnade ifrån sig vårdnaden av barnet, efter att läkaren, Zhang Suxia, sagt till henne att hon hade syfilis och hepatit B och att hennes barn var i livsfara och behövde vård.

Efter att ha hört vad som hade hänt Dong Wan, berättade sex andra familjer för kinesiska medier att deras barn också hade blivit stulna strax efter att läkaren sagt till dem att barnens liv var i fara.

Modern till en kvinna som födde ett barn den andra augusti på samma sjukhus där kidnappningarna hade skett sade att hon var fast besluten att se till att inget hände hennes barnbarn. ”Vårt barn ska inte försvinna någonstans! Vi kommer att hålla ögonen öppna. ”

Trots att man hade hört om de här händelserna hade familjen inget annat val än att bege sig till samma sjukhus. Modern sade: ”Det här är det enda sjukhuset i häradet där man kan föda barn.”

”Den här läkaren har inga skrupler. Hon sätter sina personliga intressen över allt annat. Hon bryr sig varken om dygden eller lagen”, sade den kände kinesiske läkaren Li Chunfu ”Hon ljög de här familjerna rakt upp i ansiktet och brydde sig inte det minsta om deras lidande. Hon utnyttjade patient-läkarrelationen och begick en brottslig handling.”

Nätanvändare på
Sina Weibo, Kinas Twitter-liknande plattform, uttryckte en liknande upprördhet över kidnappningarna av spädbarn.

“En förlossningsläkare som kan göra sådana fruktansvärda saker. Vad är det här för slags samhälle?” kommenterade en internetanvändare med användarnamnet “Osminkad syster”.

”Finns det någon säker plats kvar i världen?” sade A-Xia-Re-Bu, en annan nätanvändare.

”Läkare stjäl nyfödda barn. Rektorer våldtar unga elever. Partitjänstemän går till prostituerade. Hur har samhällets moral kunnat nå den absoluta botten?” sade en nätanvändaren “Tittar in i molnet och babblar”.

”Den tragiska nyheten om att en ond gravid kvinna och hennes man dödade en oskyldig flicka hade inte ens hunnit bli gammal förrän nyheten om läkaren som säljer spädbarn dök upp,” sade en nätanvändare som kallar sig “Svarta lådan Chen Liaoyu”. ”Det här landet är fullt av bisarra och otroliga händelser.”

Sjukhus säljer både önskade och oönskade barn, som när det i juni kom ett inslag på China National Radio som avslöjade att det fanns annonser med prislista där en pojke kostade motsvarande närmare 40 000 kronor och en flicka drygt 25 000 kronor. De oönskade spädbarnen påstods komma från unga arbetande mödrar som inte hade råd att ta hand om dem.

Översatt från engelska