Kinesisk kvinnorättsaktivist hotad med gruppvåldtäkt av kinesisk polis
En icke daterad bild på aktivisten Wu Rongrong, som nyligen släpptes ur häkte, där hon enligt obekräftade uppgifter ska ha hotats med gruppvåldtäkt, en metod som kinesisk polis tidigare har använt mot bland annat samvetsfångar. (Skärmdump/Amnesty International)


En kinesisk kvinnorättsaktivist som nyligen släpptes ur häkte sade att polisen hade hotat att kasta henne i en cell med manliga fångar för att bli gruppvåldtagen. Det skulle i så fall inte vara första gången den sortens metoder användes inom den kinesiska rättsapparaten.

30-åriga Wu Rongrong, som driver ett kvinnorättscenter i Hangzhou i östra Kina, greps den 6 mars för att ha planerat en serie offentliga protester. Hon var en av fem kvinnorättsförespråkare som greps av samma skäl. Samtliga släpptes den 13 april, utan att några officiella anklagelser presenterats mot dem, efter ett växande internationellt tryck.

En redogörelse för hur Wu behandlades av den kinesiska polisen medan hon satt i fängelse har kommit upp på Boxun, en nyhetssajt som drivs av kinesiska dissidenter utanför Kina, och hamnade även på ett antal kinesiska bloggar och nyhetssajter under söndagen.

”Du kommer att bli bunden och inkastad i en cell med manliga fångar för att bli gruppvåldtagen”, hade en polis sagt, enligt Wu. ”Din fyraårige son kommer att få problem i skolan och få svårt att hitta ett jobb i framtiden.”

Wu berättade hur hon fick stå ut med andra kränkningar och tvingades sova på golvet under sin 37 dagar långa internering, trots att hon har en kronisk leversjukdom. Polisen hävdade även att de hade förlorat hennes ID-kort, som de hade konfiskerat när hon greps, något som gjorde det svårt för henne när hon kom tillbaka till det vanliga livet igen.

Det är vanligt att källor som berättar om övergrepp förblir anonyma i Kina. En dag tidigare släppte Wu ett uttalande om ett åtta timmar långt förhör som ägde rum strax efter att hon greps. Wu kunde inte personligen bekräfta det, eftersom hon förbjudits att tala med media, men hennes advokat hävdar att det är ett autentiskt uttalande, enligt Associated Press.

Väl dokumenterad metod

Wu kunde inte nås för en kommentar för att bekräfta huruvida polisen faktiskt hade hotat henne med gruppvåldtäkt, men användningen av sådana metoder i Kina, särskilt mot samvetsfångar, är väl dokumenterat.

Du Bin, före detta fotojournalist på New York Times, har på senare år publicerat böcker och Masanjia två nya namn och låtit  lägret leva vidare.