Kinesisk kultur på väg tillbaka
Altsångerskan Yang Jiansheng ser fram emot en ny tid av klassisk sångkonst. (The Epoch Times)


Vägen kan vara tuff för sångare som vill göra karriär inom traditionell kinesisk musik i dagens Kina. Altsångerskan Yang Jiansheng ser sorgset tillbaka på hur den kinesiska kulturen de senaste femtio åren förfallit, men hoppas ändå på en vändpunkt inom kort.

Alltigenom historien och dynastierna har kulturen i Kina spelat en mycket viktig roll. Den har legat till grund för mycket av det som länge var kinesernas visdom och identitet. Den klassiska kinesiska musiken och operan byggdes ofta på gamla folksånger och bär med sig ett unikt historiskt vittnesbörd.

Stora förändringar skedde emellertid då Kina 1949 togs över av kommunistparitet. Den fem tusen år gamla kulturen har på bara några årtionden ryckts upp med rötterna och idag återstår endast spåren av den. Att ombilda folket kulturellt var en av partiets strategier för att få kontroll över landet. Den största och kanske mest förödande kampanjen var den Stora kulturrevolutionen som Mao drev igenom på sextiotalet.

Alten Yang Jiansheng kallar dagens situation i Kina för en kulturell öken. Innan hon flyttade till Europa försökte hon göra karriär i Kina.

– Jag kände mig väldigt ensam
efter att ha kommit med i de Centrala filharmonikerna. Man var tvungen att utnyttja sina kontakter för att få uppträda och bli uppmärksammad. Jag var inte den typen, säger hon.

Samtidigt som den moderna musiken har blomstrat har de klassiskt skolade sångarna knappt kunnat finna ett sätt att försörja sig. Många har fått börja jobba som körsångare till de moderna popsångarna. En del har tagit jobb som underhållningsartister på hotell.

– En gång hörde jag några västerlänningar skoja och säga att man kan spara pengar på underhållning i Kina eftersom man kan höra högklassig opera i varje hotell, säger Yang.

Även om den moderna musiken dominerar också utanför Kina så tycker Yang ändå att det finns en viktig skillnad.

– Västerlänningar uppskattar fortfarande sin traditionella musik. Där kan man få regeringens stöd både moraliskt och ekonomiskt.

Yang ser dock en ljusning
för den klassiska kinesiska musiken. I oktober håller TV-stationen New Tang Dynasty en internationell klassisk kinesisk sångtävlingen i New York.

– NTDTV har sedan grundandet 2002 främjat den traditionella kinesiska kulturen, säger Yang. Hon hoppas att tävlingen ska bli ett kreativt forum för kinesiska klassiskt skolade sångare världen över och att den ska kunna bidra till att kinesisk klassisk musik återigen når en gyllene era.

Översatt och bearbetad från engelska