Kinesisk kultur kommer till Norge
Hovdamer från Tang-dynastin. Främst går Angela Wang. (Foton: Tobias Elvhage, NTDTV)


Lördagen den 1 september gick startskottet för en kinesisk kulturfestival i Oslo. Människorättsorganisationer och Falun Gong-utövare hade arrangerat olika aktiviteter och en parad genom staden för att visa skönheten och rikedomen i kinesisk kultur.

15-åriga Angela Wang var en av fyra unga damer som gjorde en dansuppvisning av en kunglig hovdans från Tang-dynastin, en av Kinas kulturellt sett mest blomstrande perioder. Hon berättar att hon växt upp i Kina där hon i grundskolan fått lära sig att lägga ihop begreppen ”kommunistkina” och ”kinesisk kultur”. När hon senare börjat utöva Falun Gong började hon förstå vad kinesisk kultur egentligen är, hur den kinesiska historien är fylld av exempel på karaktärer och händelser som återspeglar traditionella värden såsom lojalitet, vänskap, rättfärdighet och godhet. Men att dessa värden under de senaste 60 åren tryckts ner och till och med förföljts av partiet som istället implementerat sina ideologier.


Angela Wang

Angela Wang

Vi går runt bland Falun Gong-utövare som innan paraden gör sina övningar som påminner om yoga eller är mitt uppe i diskussioner med förbipasserande. Här träffar vi Peder Giertsen, medlem i norska föreningen ”Nätverk för mänskliga rättigheter i Kina”, som är en av organisatörerna till aktiviteterna. Han menar att det är viktigt att förstå att den kultur som det kinesiska kommunistpartiet visar upp också har en baksida, och det är all den tortyr och förföljelse som pågår runt om i Kina av t ex uigurer, tibetaner, kristna, Falun Gong-utövare och demokratiaktivister. Han hoppas fler politiker i väst vågar stå upp för mänskliga rättigheter och ta upp dessa frågor med kommunistpartiet.

Paraden sätter så småningom igång och förbipasserande norrmän stannar förvånat upp för att se vad som händer. Ett tåg av trumspelare passerar förbi följda efter ett släp med barn och vuxna som gör övningar i traditionella dräkter. Vi frågade Oslo-bon Lars Norby hur mycket han egentligen vet om kinesisk kultur. Han berättade att det första han tänker på är kampsport. Han tycker också det vore bra om man kunde hitta något sätt för oss här i väst att stödja ett alternativ till kommunismen i Kina.


Parad på Karl Johan

Parad på Karl Johan

Paraden fortsätter ner för Karl Johan, till ett ljud av trummande och lugn musik, och skyltar som berättar fakta om vad som egentligen händer där borta bakom censurmuren i Mittens Rike.