Kinesisk konstnär: Shen Yun visar essensen av traditionell kultur
Konstnären Jin berättar för reportern att hon är stolt över att för första gången ha sett en sådan underbar kinesisk kulturshow. (Foto: Li Zi/The Epoch Times)


New York-baserade Shen Yun Performing Arts Company hedrade den 9 mars Århus Konserthus med sin premiärföreställning, som är fylld med berättelser hämtade från Kinas 5000-åriga historia.

Publiken bjöds på urgamla berättelser om hjältar och mod spelade av kineser, som i dag lider under en förtryckarregim.

Artisterna bländade publiken med en föreställning som tog forntida sagor och nutida hjältemod till danskarna.

Jin, en målare och skulptör som utexaminerades från Central Academy of Fine Arts, var i publiken och såg danserna ur en konstnärs perspektiv och lyssnade med uppskattning till musiken spelad av en orkester som kombinerade västerländska och kinesiska instrument.

Jin är anställd på ett konstinstitut och i Kina producerade hon kinesiska målningar. Hon arbetar för närvarande med oljemålning och skulptur. Hon var mycket imponerad av den digitala bakgrunden, scendesignen, koreografin och dräkterna.

– Scenbilderna är moderna, avancerat och utvidgat genom banbrytande teknik. Scenens inramning, belysning, dansarnas kläder och form samt musik var alla väl koordinerade med perfekt synkronisering.

– Det är inte ett lätt jobb. Jag studerar konst. När vi målar, även om vi bara målar en person, är det ganska komplicerat om man tar hänsyn till bakgrunden, för att nu då inte tala om att hantera en dynamisk föreställning, sade Jin.

Århus Konserthus har haft artister från hela världen som kommit för att ge föreställningar.

– Vi är ofta på Århus Konserthus för att se föreställningar från hela världen. Det är första gången som jag sett en sådan här slags scenuppsättning, sade Jin.

Jin hade med sig  en av sina elever, en grönländare, som var imponerad av bakgrundens design, vilket ökade scenens djup och gav en känsla av att se in i fjärran. Han var också överraskad över samstämmigheten i dansarnas rörelser oavsett förändring av positioner. Han sade att de ljusa vackra kläderna gjorde danserna mycket färgrika och mycket annorlunda från andra etniska danser han sett.

– Under de tolv år som jag har bott utomlands har jag varit till många länder och bott i flera av dem. Detta är första gången som jag sett en sådan fantastisk föreställning som presenterar den kinesiska kulturen. Jag känner mig mycket stolt, sade Jin med ett leende.

– Dessutom har programmet en djup innebörd. Beträffande moralvärden är det lärorikt och inspirerande. Shen Yuns föreställning har fångat essensen av den traditionella kinesiska kulturen och presenterar den förståndigt. Det är lovvärt. Jag är också glad över att kinesiska klassiska berättelser har anpassats till danser av Shen Yun Performing Arts. Detta är en bra metod att hjälpa västerlänningar lära sig om traditionell kinesisk kultur, sade Jin innan hon åkte hem.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/13967/