Kinesisk "knarkby" avslöjad
Skärmdump från China Police Daily som visar hur den beväpnade polisen beslagtar narkotika i byn Boshe i Lufeng i Guangdongprovinsen den 29 december. (Skärmdump/cpd.com.cn/Epoch Times)


Kinesiska myndigheter upptäckte nyligen en by i Guangdongprovinsen som producerade tonvis med metamfetamin. De fann även ett lager med AK-47:or, hemgjorda granater och armborst, enligt medier. Precis som många misstänkte när nyheten först kom ut, skedde räden med de lokala partiledarnas välsignelse. Byn hade kommit att bli något mitt emellan en officiell och kriminell verksamhet.

En skvadronledare för regimens lokala narkotikapolis var en av narkotikaligans främsta beskyddare. Under söndagen rapporterade officiella kinesiska medier att polisen i fråga, som hette Guo i efternamn, hade gripits och satt i disciplinära förhör.

Guangdongpolisen beslagtog 3 ton metamfetamin och grep 182 av gängets fotsoldater i byn Boshe i staden Lufeng den 29 december. Över 3 000 poliser, beväpnade poliser, gränsvakter och helikoptrar var inblandade i razzian, som skedde innan gryningen.

Minst 18 gäng med narkotikasmugglare fick sina operationer förstörda och 77 narkotikafabriker och en bombtillverkningsplats förstördes. Förutom 3 ton metamfetamin hittade man även 23 ton med råmaterial.

Vissa lokala poliser har agerat torpeder åt narkotikaligorna och fått betalt av lokala tjänstemän för att skydda narkotikaproduktionen, enligt den kinesiska tidningen Southern Metropolis Daily.

14 kommunistpartikadrer och befattningshavare greps under tillslaget, bland annat Boshes partisekreterare Cai Dongjia och hans vice sekreterare, Cai Hanwu. Polisen lade beslag på 350 kg metamfetamin vid Cais hus den 29 december.

Polisens undersökningar visade att Cai Dongjia samlade in information om narkotikautredningar från andra poliser och tipsade tillverkarna så att de kunde fly och inte bli gripna. Han mutade även de som hade hand om fall hos polisen för att hjälpa smugglare.

”Vi fann i våra undersökningar att poliser var direkt involverade i att skydda narkotikatillverkarna, att de tog mutor och till och med deltog i brottslig verksamhet”, sade Qiu Wei, politisk kommissarie på narkotikakontrollbyrån hos Guangdongprovisens byrå för offentlig säkerhet.

Qiu indikerade att två poliser till och med transporterade droger i sina polisfordon och agerade smugglare i över två år.

Förra året var 21 personer inom partiet och det lokala styret, bland annat tre polischefer och poliser, inblandade i 10 olika narkotikafall, enligt Southern Metropolis Daily. Sju av dem sattes i partiets hemliga disciplinära förhörsprogram.

Drogtillverkning och smuggling är en av de huvudsakliga inkomstkällorna i Boshe. Enligt kinesiska medier deltog 20 procent av de 1 700 familjerna i byn (som sammanlagt har 14 000 invånare) direkt i narkotikatillverkning.

Hongkongtidningen Apple Daily skrev att till och med kvinnor och barn deltog. Vissa kvinnor tjänade mellan 300 och 500 yuan om dagen (ungefär lika mycket i svenska kronor) på att hugga upp efedra, ett råmaterial till metamfetamin, i små bitar. Barn i grundskoleåldern arbetar i narkotikafabriker i Boshe, där de tömmer kapslar med kemikalier under sommar- och vinterloven. De kan tjäna 10 000 yuan på en månad, enligt Apple Daily.

Boshes bykommitté satte till och med upp en skylt bredvid den lokala soptippen med texten ”förbjudet att dumpa avfall från narkotikatillverkning”.

Våldsamma konflikter mellan polis och narkotikatillverkare har tidigare varit vanliga i Boshe. När polisen patrullerade på gatorna användes till exempel hundratals motorcyklar för att blockera vägarna, och spikmattor lades ut för att punktera polisfordonens däck. Vissa bybor kastade till och med sten på polisbilar från byggnader i närheten.

En ny bysekreterare, Cai Shuibao, har nu utsetts av högre tjänstemän, och har som uppgift att återuppbygga partiavdelningen och se till att den befinner sig helt under partiorganisationens kontroll.

I ett tal på ett nyligen hållet möte, som publicerades på nätet, sade han att han skulle välja unga och lovande partimedlemmar som inte hade någon bakgrund inom narkotikaindustrin.

Somliga lokalinvånare är oroliga för att det här tillslaget har gjort att ett stort antal bybor har förlorat sin huvudsakliga inkomstkälla, och att det kan leda till protester.

Översatt från engelska