Kinesisk industrispion erkände stöld av affärshemligheter


Enligt rättsdokument i ett aktuellt fall har en kinesisk vetenskapsman, som arbetade för två amerikanska kemiska företag, stulit affärshemligheter och sålt dem till sina medbrottslingar. Det hela var ett led i att hjälpa det kinesiska kommunistpartiets långsiktiga strategiska mål på vetenskapens område.

Kexue Huang erkände sig skyldig till industrispionage och stöld av affärshemligheter i augusti enligt ett pressmeddelande från FBI som släpptes den 18 oktober. Han riskerar nu upp till 15 års fängelse. 

Huang genomförde stölderna på Dow AgroSciences och Cargill Inc., båda två företag som arbetar inom bioteknologi, kemikalier och jordbruk. Han satt i ansvarsposition inom båda företagen och övervakade forskningsprojekt.

I Juli 2010 åtalades Huang för den första stölden, från Dow; i november 2010 åtalades han för stölderna från Cargill. Han har erkänt båda stölderna.

2005, under hans tid på Dow, som varade mellan 2003 och 2008, ledde Huang företagets forskning inom en särskild typ av organiska bekämpningsmedel.

Han smugglade också ut biologiskt material, som han forskade på, till medbrottslingar i Tyskland och Kina, och ledde dem i vidare forskning som kom Hunan Normal University i Kina till nytta.

Huang arbetade med vetenskapsmän vid Hunan Normal University, Kinas nationella naturvetenskapsstiftelse och 863-programmet. Alla tre finansieras av den kinesiska staten, och det sistnämnda är ett långsiktigt projekt startat av kommunistpartiet för att komma ifatt och konkurrera med västländer inom vetenskap och teknologi.

Forskningsresultaten som stals från Dow hjälpte Hunan Normal University att få bidrag från den nationella naturvetenskapsstiftelsen i Kina. Därefter anställde de doktorander för att arbeta vidare med det stulna materialet, under Huangs handledning.

Forskarna publicerade sina resultat baserade på de stulna affärshemligheterna i vetenskapliga  tidskrifter Kina, vilket ökade Hunanuniversitetets rykte och ”positionerade universitetet för taktiska och strategiska framgångar,” enligt document i målet.

Huang försökte även identifiera tillverkningsfaciliteter i Kina där hans stulna forskning skulle kunna omsättas i produkter för försäljning på världsmarknaden. Rättsdokumenten avslöjade inte om planen var att låta statliga eller privata företag sköta försäljningen.

Om man lyckats med detta hade de kinesiska företagen hamnat i direkt konkurrens med Dow och använt företagets stulna forskning mot dem. Det här är en vanlig taktik inom Kinas statligt styrda ekonomiska utveckling och dess kapplöpning med väst.

Efter att Huangs anställning på Dow upphörde började han arbeta för Cargill bara en månad senare, i mars 2008.

Ungefär ett år senare avslöjade företaget honom när flyttade DNA-sekvenser från ett delat nätverk till sin egen hårddisk. Han kopierade även filer till ett USB-minne, vilket upptäcktes av Cargills datasystem. Han sparkades i juli och fick även ett brev samma månad där han påmindes om sin tystnadsplikt.

I oktober skickade han den stulna DNA-sekvensen till en student på Hunan Normal University i Kina, som han kände sedan tidigare eftersom han handlett honom när han arbetade i Boston. 

Företagen samarbetade med FBI och åklagare för att samla den nödvändiga dokumentationen för en fällande dom. Man kan se av rättsdokumenten att detta inkluderade att man läste hans email och gjorde minst ett ingripande i Tyskland i augusti 2010, där en av de kinesiska doktoranderna, som Huang gett stulna affärshemligheter till, arbetade.

Enligt rättsdokumenten har Huangs stölder kostat företagen mellan 7 och 20 miljoner dollar.

”Huang använde sin insiderstatus på två av USA:s största jordbruksföretag för att stjäla värdefulla affärshemligheter för att använda dem i sitt hemland, Kina … Dessa brott utgör en fara för den amerikanska ekonomin och äventyrar landets ledande ställning inom innovation”, sade biträdande justitieminister Breuer enligt ett pressmeddelande från FBI.

FBI, Dow och Cargill kunde inte nås för kommentarer vid tiden för pressläggning. Jamie Edgar, Huangs advokat, hade inga kommentarer.

Översatt från engelska