Kinesisk guvernör misstänks för pr-kupp i mataffären
Bilder när guvernören i Sichuan, Li Xiaopeng, handlar grönsaker på en stormarknad med sin fru misstänks ha tagits och lagts ut på internet i propagandasyfte. (Foto: weibo.com)


Bilder på Provinsguvernören i Sichuan, Li Xiaopeng som handlar mat med familjen har väckt uppmärksamhet på internet i Kina. De tycks framställa Li som en ”vanlig människa”, men misstänks av internetanvändare för att vara en pr-kupp.

På en av bilderna ses Li Xiaopeng dra en kundvagn vid grönsaksdisken, medan han på den andra bilden försiktigt tittar in i kameran. Bilderna lades ut på nätet den 12 februari av statliga China Business Journal.

Fotografen levererade även en kommentar till bilderna: ”När jag tog den andra bilden upptäckte han mig och tittade rakt på mig. Jag blev rädd att andra kunder också skulle komma fram, så jag tog inga fler bilder. Att vara provinsguvernör är inte lätt, och jag ville inte störa honom, eftersom han troligen inte har så mycket tid med familjen.”

Men de kinesiska internetanvändarna drog snabbt slutsatsen att det hela var ett avsiktligt propagandaknep, för att visa upp Li som en ”vanlig” och därmed icke-korrupt person. Somliga menade att den som lagt bilderna var Yang Jianle, chefen för Cyberrymdadministrationen, som lyder under det provinsiella propagandadepartementet.

Detta baserades på att Liu Jianfeng, en tidigare reporter på China Business Journal som har 90 000 följare på Sina Weibo, skrev: ”Är det inte propagandachefen Yang Jianle som är fotograf?” vilket tycktes bekräfta vad alla trodde.

En av bilderna på Li Xiaopeng bland grönsakerna i affären. (Foto: China Business Journal)

En av bilderna på Li Xiaopeng bland grönsakerna i affären. (Foto: China Business Journal)

”Definitivt en uppvisning”

I kommentarerna på Sina Weibo har användare kallat Yang för ”bluffmakare” och skrivit ”det här är definitivt en uppvisning”.

Avsikten med bilderna verkar vara att försöka kopiera USA:s tidigare ambassadör Gary Locke, som gjorde sensation 2011 när han stod i kö för att själv köpa en kopp kaffe på ett Starbuckscafé på flygplatsen. Dessutom bar han sitt eget bagage.

Den bilden blev en skarp kontrast till kinesernas vanliga bild av höga tjänstemän som aldrig ses utan underlydande som bär deras paraplyer, stoppar trafiken och tillfredsställer alla möjliga små behov och nycker.

En liknande bild togs av den nyvalde borgmästaren i Taipei 2015, när han stod ensam i en tunnelbanevagn i staden. Den vanliga bilden i Kina är att höga tjänstemän körs av privatchaufförer och är omgivna av livvakter.

Får sina livsmedel från särskilda gårdar

”Det här är bara för roligt. Propagandachef Yang Jiele måste alltså hänga med när man ska ut och handla grönsaker”, skrev en nätanvändare i Shanghai om Lis påstådda försök att vara folklig.

Andra funderar över varför Li köper grönsakerna själv. ”Det här är så udda. Guvernörens familj har sin egen personal, och de får också maten levererad. De skulle inte gå ut och handla grönsaker själva”.

I Kina får partitjänstemän sina livsmedel från särskilda gårdar, som genomgår en hög kvalitetskontroll för att säkerställa tjänstemännens hälsa och välmående. Det här systemet har lett till både förlöjligande och ilska på internet i Kina.

Hur regimen orsakade krisen för livsmedelssäkerhet i Kina [del 1]