Kinesisk guvernör fördömer Dalai Lamas uttalande om efterträdare
Tibetanska aktivister håller upp ett porträtt av Choekyi Nyima, pojken som valts ut av Dalai Lama som den elfte Panchen Lama. (Foto: David Reid)


Den kinesiska regimens nytillträdde guvernör för den autonoma regionen Tibet gav ett hårt svar på Dalai Lamas uttalande nyligen gällande att han kanske skulle ändra det sätt på vilken hans efterträdare utses, rapporterar Central News Agency.

Den 22 februari rapporterade AFP om att Dalai Lama sagt att han inte skulle tveka att lägga ner sitt flerhundraåriga andliga ämbete om tibetanerna så önskade. Det finns en oro att Kina kommer försöka välja ut en efterträdare som de kan kontrollera.

Dalai Lama talade om vem hans efterträdare skulle kunna bli i en intervju med National Public Radio (NPR) den 22 februari, och sade då att det är upp till det tibetanska folket att besluta om institutionen ska leva vidare. 

– Om folket känner att posten som Dalai Lama inte längre är relevant kommer den att upphöra utan problem, sade han.

Padma Choling den nyutnämnde guvernören över Tibet har tjänat 17 år i den kinesiska armén. När han tillträdde för två veckor sedan lovade han att säkra stabiliteten i Himalayaregionen. Under en presskonferens i Peking den 7 mars bemötte han Dalai Lamas uttalande med svordomar och sade:
– Dalai Lama – vänta bara tills han är död, då kan vi tala om det här.

Detta uttalande togs bort från webbutsändning på nationella folkkongressens sajt.

Padma Choling kritiserade också Dalai Lama och utmålade honom som den största orsaken till instabiliteten i Tibet.

Den förre guvernören för Tibet och tillika parlamentsdelegaten Qiangba Puncog närvarade även han på presskonferensen. Han betonade att Dalai Lamas efterträdare måste godkännas av centralregeringen i Peking, annars kommer valet att betraktas som illegalt och ogiltigt.

Gyaincain Norbu, som 1995, när han bara var fem år, valdes ut av kommunistregimen till ”deras” officiella Panchen Lama, är nu 20. Han utsågs till medlem av nationella kommittén för den konsultativa politiska konferensen innan de två stora årliga politiska konferenserna som hölls i Peking nyligen. 

Pojken som valdes ut av Dalai Lama som den elfte reinkarnationen av Panchen Lama heter Gendun Choekyi Nyima, och var 6 år gammal när han utsågs, även det 1995. Han försvann tre dagar efter Dalai Lamas utnämnande och blev världens yngsta politiska fånge. Ingen vet säkert vart han tagit vägen, men Padma Choling hävdade på sin presskonferens att han lever ett bra liv i Tibet.

Under presskonferensen betonade Padma Choling att det inte är upp till Dalai Lama att besluta huruvida en efterföljare till honom kommer utses eller ej.

Under intervjun med NPR skrattade Dalai Lama och sade:
– Det verkar som om kineserna bryr sig mer om den här positionen än vad jag gör.

Översatt från engelska:http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/31097/