Kinesisk gränssation spionerar på indiska försvarsposteringar
En indisk soldat vaktar vägen mellan Srinagar och Leh på det 3 500 meter höga Zojila-passet som förbinder Kashmir med Ladakhregionen, den 6 april 2013. (Foto: Rouf Bhat / AFP / Getty Images)


I den senaste utvecklingen längs den spända och omtvistade demarkationslinjen mellan Ladakh-regionen, Indien, och Folkrepubliken Kina, har Kina byggt en station som indiska tjänstemän tror kommer att användas för att övervaka flygningar in och ut från en indisk landningsbana högt uppe i Himalaya.

Enligt Press Trust of India (PTI) har indiska tekniska experter noga övervakat byggnationen, som tills nyligen inte fanns på den kinesiska sidan av gränsen. Experter tror att det kan vara en radarstation även om ingen signal hittills har sänts ut eller mottagits.

Under de senaste möten om gränserna mellan Kina och Indien hävdade den kinesiska delegationen att byggnationen var en väderstation, enligt rapporter i media. Den indiska sidan spekulerade om varför en väderstation skulle behövas i ett område som inte har någon civilbefolkning.

I augusti i år landade det indiska flygvapnets C-130J Super Hercules transportplan i Daulat Beg Oldi-sektorn, som har en militärbas och ligger nära den nordligaste spetsen av Ladakh, alldeles intill gränsen till Kina.

Framgångsrik landning av transportplan på världens högsta landningsbana på 5 000 meters höjd, gör det möjligt för de indiska styrkorna att föra in trupper och förnödenheter via luften till detta avlägsna område med svåra förhållanden stor del av året. PTI rapporterade att den kinesiska sidan skyndade på sitt arbete på stationen efter denna historiska höghöjdslandning.

Flygfältet som även användes 1965 i kriget mot Pakistan, återaktiverades 2008 av det indiska flygvapnet efter 43 år, genom en landning med ett Antonov-32-flygplan.

Den 23 oktober under Indiens premiärminister Manmohan Singhs besök i Kina undertecknade de två asiatiska jättarna det mycket eftertraktade gränsavtalet om försvarssamarbete. Artikel VI i avtalet anger att båda parterna inte ska följa eller skugga patruller på den andra sidan, i områden där det inte finns någon gemensam överenskommelse om demarkationslinjen, i gränsområden mellan Indien och Kina.

Den 24 oktober sade Singh i sitt tal på Central Party School i Peking att upprätthållande av fred och lugn i Indiens och Kinas gränsområden är hörnstenen i deras bilaterala förbindelser.

”Det är viktigt för ömsesidigt förtroende och för expansion av våra relationer. Vi borde inte göra något för att störa det”, sade han.

I april i år korsade cirka 50 kinesiska soldater demarkationslinjen och gick 19 kilometer in på indiskt territorium. De satte upp ett läger nära den indiska gränsposteringen vid Daulat Beg Oldi.

För att avsluta det 21-dagars långa dödläget som uppstod, enades båda sidorna den 6 maj att dra sina styrkor tillbaka till de positioner de hade före konfrontationen.

Översatt från engelska.