Kinesisk fotoutställning avslöjar åratal av utstuderad propaganda
Överst syns originalbilden till “Den okände rebellen” föreställande Wang Weilin som blockerar stridsvagnarna. Nedanför syns Xinhuas manipulerade version där folkmassor till vänster och höger välkomnar stridsvagnarna. (Xinhua, Ming Pao)


I Kina visades nyligen en fotoutställning med historiska nyhetsbilder som manipulerats av statliga medier tillsammans med de omanipulerade originalen. Det kinesiska folket har därmed fått ta del av känsliga historiska fakta.

En av de över 100 bilderna som nyligen visats i Guangdongs konstmuseum i Ershadao, Guangzhouprovinsen, var den berömda ”Den okända rebellen”. På bilden ser man en man, som tros heta Wang Weilin, framför en kolonn av stridsvagnar den 4 juni 1989. Han försöker stoppa dem innan den blodiga massakern på Himmelska fridens torg ägde rum. Bilden har sedan dess flitigt spridits i Hongkong, såväl som i resten av världen, men på det kinesiska fastlandet är den censurerad.

Statliga Xinhua News Agency publicerade sin egen manipulerade version där man satt in tusentals människor som välkomnar stridsvagnarna när de närmar sig Peking.

Många museibesökare
drogs till den lilla, till synes oviktiga bilden med den engelska titeln “Beijing Event”. Vissa tittade på den länge.


Överst är originalbilden som visar när Hu Jintao (v) och Deng Xiaoping (h) skakar hand med varandra. På bilden nederst har Jiang Zemin klippts bort av Xinhua. (Xinhua, Ming Pao)

Överst är originalbilden som visar när Hu Jintao (v) och Deng Xiaoping (h) skakar hand med varandra. På bilden nederst har Jiang Zemin klippts bort av Xinhua. (Xinhua, Ming Pao)

På utställningen kunde man också se en serie av tre bilder med Hu Jintao och Deng Xiaoping som skakar hand med varandra 1992. På originalbilden ser man en folksamling i folkets stora sal där den dåvarande ledaren Jiang Zemin syns mellan Hu och Deng. I Xinhuas version kunde man bara se en bild med Hu och Deng som skakar hand med varandra.

Utställningen, som kallas ”Guangzhous fjärde triennal för okänd konst” eller kort och gott ”Okänd konst”, visade över 100 bilder som samlats in av Pekingkonstnären Zhang Dali under årens lopp. Många av dem berör politiskt känsliga ämnen.

När folk med egna
ögon kan se vad som är fakta och fiktion har de börjat fundera över och kommentera det bedrägeri som de statliga medierna har utsatt dem för i så många år.

40-årige Liu, som såg utställningen tillsammans med sin fru, berättade för Hongkongtidningen Ming Pao att han gick på gymnasiet när protesterna på Himmelska fridens torg ägde rum. Han säger att han tittade på Hongkongmedier och har starka minnen från den tiden.

– Himmelska fridens torg var fullt med studenter och massor med tält hade satts upp. Sedan kom militären och öppnade eld vilket fick studenterna att fly, och torget tömdes.

Angående mannen framför
stridsvagnen sade Liu:
– Stridsvagnen försökte åka runt honom, men han gav inte upp utan fortsatte att stå framför stridsvagnen.

På grund av regimens mediecensur känner inte många, framför allt de som är födda efter 1990-talet, till om vad som verkligen hände på Himmelska fridens torg den 4 juni.

Efter att ha tittat på “Den okände rebellen” vet Zhang, en 22-årig student vid Guangzhous konstskola, fortfarande inte vad som hände på bilden. Han vet bara att en av dem är förfalskad, sade han till Ming Pao.

I ett uttalande på
museets hemsida sade konstnären Zhang Dali att det tog lång tid att få tag i originalbilderna utan någon hjälp av media. Han ville få bilderna att leva igen, och visa dem i sitt rätta sammanhang.

Chen Wenzhe, chef för Guangdongs konstmuseums marknadsavdelning, sade att syftet med Dalis arbete är att söka upp historiska fakta, och alla konstverk som ställdes ut hade godkänts av det provinsiella kulturdepartementet.

När han fick frågan om han trodde att det skulle bli problem med 4 juni-bilden, svarade Chen att det var svårt att säga. ”Konstnären överdrev inte, och vi fokuserar enbart på konsten i sig”, sade han.

Översatt från engelska.