Kinesisk företagare erbjöd tjänsteman 200 000 yuan för att simma i förorenad flod
En bild från den 17 november 2012 visar arbetare som rensar upp den kraftigt förorenade floden Nanming i Guiyang i sydvästra Kina. (Foto: STR/AFP/Getty Images)


En kinesisk företagare erbjöd nyligen 200 000 yuan (ungefär lika mycket i svenska kronor) till den lokala miljöbyråtjänsteman som gick med på att simma i en kraftigt förorenad flod i minst 20 minuter.

Jin Zengmin, chef för företaget Maoyuanchang Eyeglass i Hangzhou, utmanade en av Zhejiangprovinsens miljöchefer att simma i en flod som rinner genom kuststaden Rui´an, via sitt konto på mikrobloggen Sina Weibo nyligen. Jin sade att han brukade simma i floden som pojke och att hans mor brukade tvätta familjens kläder där.

Men allt eftersom floden har blivit allt mer förorenad – något den delar med många andra kinesiska floder och sjöar – fick allt fler människor cancer, enligt Jin. Han sade att föroreningarna troligen kommer från de tusentalet små fabriker som gör gummi till skosulor, som släpper ut sitt avfall i floden.

Xu Yihua, chef för Rui’an Feiyuns miljöadministration, sade att ”Jins foton bara visar en liten del” av floden och inte ger en korrekt bild av vattenkvaliteten i stort, enligt statliga China Daily. Tidningen sade inget om när Xu hade sett bilderna.

Efter Xus kommentar erbjöd Jin honom 200 000 yuan för att simma, eller till och med gå, i floden. ”Om Xu vågar simma i floden i 20 minuter ska jag betala honom 200 000 yuan,” skrev Jin på sitt Weibo-konto.

Chi Renfu på Rui´ans miljöskyddsbyrå sade till China Daily att ”hushållssopor, som snabbmatsförpackningar av plast och nyårslyktor fanns överallt” längs floden när de inspekterade. Han sade att kemikalieutsläpp från fabriker inte var problemet, utan skyllde på lokalinvånarnas nedskräpning.

Förra månaden rapporterade Voice of America (VOA) att 40 procent av Kinas floder är ”allvarligt förorenade” och att omkring 1 700 vattenföroreningsincidenter äger rum varje år. Nyhetsbyrån, som drivs av den amerikanska staten, citerade en rapport om hur kemikalier kontaminerat en flod i Shanxiprovinsen, och hur det tog myndigheterna fem dagar att rapportera incidenten.

”Av de mer än 100 floderna i Peking kan bara två eller tre användas till kranvatten, och det är dem som myndigheterna i Peking skyddar”, sade vattenforskaren Zhao Feihong till VOA. Hon fortsatte: ”Det är dem som vi kan använda vattnet ifrån. Resten av floderna är endera uttorkade eller förorenade av utsläpp”.

Zhao och hennes man drog allmänhetens intresse till frågan nyligen när de sade att de inte hade druckit Pekings kranvatten i över 20 år.

I åratal offentliggjorde Pekings myndigheter inte vattenkvalitetsstatistiken, som man hävdade var statshemligheter, men nyligen började man göra det. Zhao välkomnade denna utveckling, men sade:  ”Jag anser inte att det räcker att bara publicera statistiken”.

De senaste veckorna har de enorma miljöproblemen i Kina varit i många kinesers tankar. I januari plågades Peking och två dussin andra kinesiska städer av tät smog med alarmerande partikelnivåer i luften.

I måndags rapporterade Beijing News att 74 städer var tillbaka på måttliga till svåra föroreningsnivåer igen. Enligt rapporten orsakades smogen av dåligt väder och fyrverkerier som användes för att fira det kinesiska nyåret nyligen.

Statliga nyhetsbyrån Xinhua rapporterade i söndags att luften i Shijiazhuang, huvudstaden i Hebeiprovinsen, hade 500 mikrogram partiklar per kubimeter på PM 2.5-skalan, som används för att mäta partiklar som är mindre än 2,5 mikroner.

Enligt Världshälsoorganisationen är nivåerna säkra när PM 2.5-värdet ligger under 25.

Översatt från engelska