Kinesisk fisk drunknar i antibiotika
Ett fiskstånd i Hefei i Kina. Överanvändning av antibiotika och gödning bland bönder är vanligt i Kina. (Foto: STR/Getty Images)


En reservoar bakom Zhangs hus i Guizhouprovinsen ”brukade vara så klar att vi kunde se botten”, sade Zhang i en intervju med Epoch Times. Den var hela byns källa till dricksvatten.

Men när reservoaren hyrdes ut till fiskodlare förvandlades den till rena gifttippen. Enligt Zhang använde de massor av urea (urinämnen), djurgödsel och antibiotika för att maximera sina vinster genom att odla mycket mer fisk än vad omgivningen naturligt klarade av. Man brydde sig inte det minsta om konsekvenserna.

Liknande händelser äger rum över hela Kina, enligt artiklar i kinesisk media på senare tid, och historier som Epoch Times samlat in.

– För att öka fiskskörden sade vår chef till oss att lägga stora mängder gödning i sjön varje vecka. Det klara vattnet blev snabbt grönt på grund av överproduktionen av alger och plankton, berättade Long, som är fiskodlare i staden Chengdu.

Förutom gödning sade Long att det är vanligt i Kina att man använder stora mängder antibiotika i djuruppfödning, särskilt fiskodling. Det sparar ägaren pengar, men fisken blir sjuk.

Kina är världens största tillverkare och exportör av antibiotika.

– Det tillverkas mer än 200 000 ton, det är en gammal siffra. Antibiotikaproduktionen i Kina växer snabbt. Jag befarar att den är uppe i en årlig produktion på 400 000 ton nu, sade Ying Xitang, VD för Beijing Kemei East Asia Biotechnology till Modern Life Daily.

Professor Xiao Yonghong, som är chef för ett nätverk för övervakning av antibiotikaresistens, menar att andra farliga tillsatser i maten i Kina, som klenbuterol, bara påverkar en liten grupp människor men att missbruket av antibiotika kan ha en global påverkan.

– Konsekvensen av överanvändning av antibiotika är att vi kanske inte har någon fungerande medicin i framtiden. En undersökning visar att missbruket av antibiotika fördubblar infektionsrisken och dödligheten och ökar vårdkostnaderna två- eller trefalt, sade Xiao.

Den stora mängden antibiotikarester finns inte bara i floder och sjöar, utan även i jorden. Enligt en industrianalys som Modern Life Daily citerade har mer än 80 procent av färskvattnet för fiskodling förorenats, och antibiotika är det allvarligaste. På grund av att färsk eller levande fisk är dyrast innehåller de oftast mer antibiotika.

– Om vi blir förkylda, vad ska vi ta för antibiotika? Det räcker att äta några krabbor, skämtade Lu Sheng, vice VD för Beijing Huaan Maike Biotechnology när han talade med Modern Life Daily.

Det gäller inte bara fisk och skaldjur, dock. Wan, som är lantbrukare, sade till China Business den 16 april att ”i djurfarmer använder bönderna mycket mer antibiotika än klenbuterol eller ämnen som gör köttet magert. Antibiotika är det man ger djuren mest.”

Med tanke på överanvändningen av antibiotika så förekommer nästan ingen inspektion för detta i den inhemska köttindustrin i Kina.

– När det gäller exporterat kött måste vi göra inspektioner för antibiotika, sade Liu Jianpeng, VD för Beijing Huaan till Modern Life Daily.

Andra länder tolererar inte den nivån på produkterna och kinesiska exportörer försöker vanligen inte ens sälja dem till utlandet på grund av de förluster det kan leda till.

Det här innebär att om köttet testats och det är för mycket antibiotika i det så kommer det inte att lämna hamnen, förklarade Liu.

– Köttproducenterna hanterar det genom att sälja det köttet inom Kina.

Översatt från engelska