Kinesisk film vann Guldbjörnen
Silverbjörnens pristagare under filmfestivalen Joseph Cedar, för filmen "Beaufort" vid filmfestivalen i Berlin den 17 Februari. (Foto: AFP / Marcus Brandt)


Det stora priset för bästa film vid årets filmfestival i Berlin, Guldbjörnen, vanns av Tu ya de hun shi (Tuyas äktenskap) av Wang Quanan från Kina.

Silverbjörnen, juryns pris, gick till den israeliske regissören Joseph Cedar för filmen Beaufort.

Filmen handlar om israeliska arméns uttåg ur Libanon 2000.

Priset för bästa manliga huvudroll, också en silverbjörn, tilldelades Julio Chavez från Argentina för hans roll i filmen El otro (Den andre) av Ariel Rotter. Chavez gestaltar en man som byter identitet.

Med en silverbjörn för bästa kvinnliga huvudroll belönades tyska Nina Hoss i filmen Yella av Christian Petzold. Hon spelar en östtysk kvinna som söker ett bättre liv i väst.

Det delas ut många priser i samband med Berlinfestivalen.

När mörkret faller, en episodfilm gjord av Anders Nilsson, har belönats med Amnesty Internationals filmpris. Pristagaren utses av organisationens tyska sektion.

Danske Bille August mottog tidigare i veckan Cinema for Peace-priset för sin nya film Goodbye Bafana vid en stjärnspäckad välgörenhetsfest. På söndagen hedrades han med ett fredspris på 5 000 euro som delas ut av den internationella organisationen Läkare mot kärnvapen (IPPNW) och Heinrich Böll-stiftelsen.

Goodbye Bafana var också med i kampen om filmfestivalens guld- och silverbjörnar, men filmen tillhörde inte favoriterna. Den handlar om Nelson Mandelas vita fångvakter, som efter mötet med frihetshjälten vänder apartheid ryggen.