Kinesisk dissidents hustru stämmer Yahoo
Yu Ling, vars make är fängslad i Kina för att ha uttryckt sina åsikter om demokrati, har nyligen lämnat in en stämningsansökan mot internetjätten Yahoo för att ha tillhandahållit information till den kinesiska kommunistregimen, vilket ledde till i att han arresterades. (Foto: Michelle Mi/The Epoch Times)


Hustrun till en kinesisk dissident kom förra onsdagen till San Francisco för att lämna in en stämningsansökan mot Yahoo för att ha avslöjat hennes makes identitet till den kinesiska kommunistregimen. Hennes make, Wang Xiaoning, dömdes till tio år i fängelse för att ha förespråkat demokrati via internet.

55-åriga Yu Li verkar i förstone vara en spröd liten kvinna. Men beslutsamheten som lyser i hennes ögon visar att hon alls inte är svag.

– Yahoos agerande ledde till att min make förlorade sin frihet, sade Yu via en tolk.

– Jag är här för att låta dem veta att det de gjort är fel.

Yus liv förändrades för alltid den 1 september 2002 när en grupp kinesiska nationella säkerhetsagenter arresterade hennes make och genomsökte hennes hus utan förvarning. Efter att agenterna beslagtagit deras dator och relaterat material, hotade agenterna henne och sade åt henne att inte berätta om händelsen för någon.

Det tog mer ett år innan hon återsåg sin make.

– Han hade åldrats så mycket sedan jag senast träffade honom, minns Yu efter att hon återsåg sin make i mars 2004.

– Hans fysiska tillstånd var mycket svagt, hans ögon såg förvirrade ut och han hade inga ansiktsuttryck. Han hostade hela tiden. Hans hår var alldeles vitt och han såg ut att vara väldigt gammal.

Allt sedan han arresterades har Yu levt i ett konstant tillstånd av stress, fylld med ilska, rädsla, sorg, ensamhet och smärta. Hon har inte heller kunnat avslöja detta för andra, utan har i tysthet burit det inom sig.

Hennes make, Wang Xiaoning, redigerade och skrev för de elektroniska webbloggarna såsom Fritt forum för politisk reform och Kommentarer om nuvarande politiska affärer. Dessa publikationer uppmanar till demokratiska reformer och flerpartisystem i Kina. Under åren 2000-2002 postade Wang också artiklar som förespråkar demokrati på webbsidor både i och utanför Kina. När webbsidans administratörer blockerade hans aktiviteter började han skicka sina texter till enskilda personer via e-post.

Yahoo HK, som ingår i Yahoo försåg den kinesiska regeringen med information som länkade Wang till demokratiförespråkande handlingar på internet. Med hjälp av bevis som Yahoo tillhandahöll kunde en kinesisk domstol åtala och döma Wang till tio år i fängelse för ”att uppvigla till störtande av statsmakten”. Wang satt arresterad i ett interneringscenter i Pekings statliga säkerhetsbyrå, och förflyttades slutligen till Qingcheng fängelse 2004.

– Domstolsutslagets dokument var på totalt 14 sidor, säger Yu samtidigt som hon håller upp en kopia av dokumentet.

– På nio av dessa sidor nämns Yahoo, och genomgående i dokumenten fanns e-postadresser och användar-id listade som en del av domstolsbevisen. Därför tycker jag att Yahoo har ett stors ansvar.

Och trots att det finns stor risk att hennes personliga säkerhet hotas, kom hon till USA för att söka rättvisa.

Fastän att Yahoo och andra teknologiföretag vittnade inför Human Rights Caucus i USA:s kongress i februari 2006, verkar inte mycket ha förändrats sedan dess. En rapport från Amnesty International säger: ”Så här långt har vi inget bevis som indikerar att Yahoo har vidtagit de grundläggande åtgärderna som garanterar att de handlar enligt internationell standard.

Fastän ingenting kan ta bort den smärta och de lidanden som Yu och hennes familj upplevt hoppas Yu på en förändring.

– Jag hoppas att Yahoo kommer att vidta nödvändiga åtgärder för att uppmana till ett frisläppande av min make och andra som liksom honom sitter fängslade för att ha uttryckt sina oppositionella åsikter.

Yu hoppas också att de stora teknologiföretagen inte längre går med på den kinesiska regeringens krav som resulterar i att oskyldiga personer åtalas.

Översatt från engelska.