Kinesisk dissident fick träffa advokat efter fyra månader i fängelse
De kinesiska människorättsadvokaterna Gao Zhisheng (vänster) och Guo Feixiong på en restaurang i januari 2006. (Foto: Epoch Times)


Guos Feixiongs advokat Chen Guangwu talade om för Human Rights in China (HRIC) att han tilläts träffa sin klient den 14 november i Tianhe lägret i Guangzhouprovinsen.

Chen sade att Guo, en självlärd advokat, har hungerstrejkat från 8 augusti till 2 september och att han såg utmärglad ut. Chen sade att han reagerade långsamt och att han var olik sitt ”tidigare kvicka och pratsamma jag”.

Han greps och anklagades formellt den 12 september för misstankar om att ”ha samlat ihop en folksamling för att störa ordningen på allmän plats”, en vanligt förekommande anklagelse som används för att frihetsberöva dissidenter. Guo satt inspärrad mer än en vecka innan hans familj informerades.

Ett underutskott till den amerikanska kongressens utrikesutskott hörde i slutet av oktober Guos fru, Zhang Qing, som vittnade om att hans advokat vid sju tillfällen begärt att få träffa honom, men att han nekats samtliga gånger.

Andra människorättsadvokater tror att Guos aktiviteter tidigare under året delvis låg bakom att han greps. Han begärde att kommunistpartiets tjänstemäns tillgångar redovisas och krävde ratificering av Konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter (ICCPR).

Under en annan protest i år, utanför tidningen Southern Metropolis Dailys byggnad i Guangzhou, höll Guo ett tal om vikten av fri press. En partitjänsteman inom provinsens propagandaenhet hade några dagar tidigare sett till att en av tidningens ledarartiklar kraftigt censurerats.

Guos fru berättade för underutskottet att detta är fjärde gången på två år som han har gripits och frihetsberövats sedan han släpptes ur fängelset i september 2011, efter att ha avtjänat sitt femåriga straff för ett brott han inte begått. Hon vittnade också om att han torterades svårt i fängelset.

Aktivister tror att den verkliga orsaken till fängelsestraffet 2007 var hans engagemang som människorättsadvokat. Guo var aktiv i kontroversen kring krav på omval i byn Taishi efter korruptionsanklagelser mot lokala tjänstemän, och han engagerade sig för att rädda människorättsadvokaten Gao Zhisheng.

Översatt från engelska.