Kinesisk diplomat fick raseriutbrott under ett ministermöte i Ukraina
Kinesiska tjänstemän begärde att NTDTV:s journalister inte skulle tillåtas närvara vid ett mötet med Ukrainas premiärminister Yulia Tymoshenko. (John Thys/AFP/Getty Images)


Nyligen hade Ukrainas premiärminister Yulia Tymoshenko ett möte med vice ordföranden i den nationella kommittén för folkrepubliken Kinas politiska rådgivande konferens, Wang Gang. Han lovade att Kina skulle donera 3 miljoner dollar till Ukraina, för att stimulera den ekonomiska utvecklingen.

Många ackrediterade journalister var intresserade av denna händelse, däribland reportrar från NTDTV (New Tang Dynasty TV). Strax före mötet närmade sig några medlemmar av en kinesisk delegation dörren, den som journalisterna använde in i byggnaden, och började skrika förolämpningar mot NTDTV:s filmteam. De pekade på NTDTV:s emblem och hävdade att de var ”emot Kina”.

De kinesiska tjänstemännen krävde att journalisterna från NTDTV inte skulle få närvara vid mötet. Då kom en medierepresentant och strök NTDTV från listan över ackrediterade media. Han motiverade sitt agerande med att säga att det gjordes för att undvika en internationell skandal.

Medan en diplomat fortsatte att skrika och hota videofilmade en kameraman hela scenen. När en kinesisk tjänsteman upptäckte detta hotades kameramannen med rättegång och att all inspelning skulle raderas. För att genomdriva sin begäran kallade han på säkerhetsvakter. Han fortsatte ropa:
– Jag vet att ni kommer att sända ut det över hela världen! Ni har ingen rätt att göra det, jag är en statlig regeringstjänsteman.

Polisen som kom på begäran, skrev ner passuppgifter från alla NTDTV:s medarbetare och tvingade kameramannen att radera all inspelning. Polisen hävdade att deras agerande grundade sig på Ukrainas grundlag.

-Jag beklagar att ukrainska tjänstemän gav efter för påtryckningar från den kinesiska regimen och kränkte journalisternas rättigheter att övervaka evenemanget i Ukrainas regerings ministerkabinett, sade Aleksey Podsosonniy, kameraman från ukrainska NTDTV- kontoret. Enligt hans åsikt har den här händelsen samband med den ekonomiska pressen som Peking använder ”för att tysta rösterna i de oberoende medierna och demokratiska rörelserna utomlands”.

Alexander Nimenko, en annan medarbetare på NTDTV som också var närvarande under incidenten sade:
– Jag tycker att deras agerande är löjligt, en person som representerar sitt land utomlands kan inte bete sig så här. Jag blev inte förvånad när en av dem såg rädd ut och tog tag i våran kameraman och krävde att han skulle radera allt som han hade filmat, och till och med hotade att stämma honom. När en regeringstjänsteman beter sig så tycker jag att det är ett tydligt tecken på svaghet. Varje vettig människa kan inse det.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/19862/