Kinesisk design i den svenska paviljongen
(foto: Sweden Expo 2010)


Svensk design är något vi vårdar här i landet, vi tycker det är viktigt. När man började fundera över hur Sverige skulle presenteras på världsutställningen i Shanghai, kom idén om en designtävling upp. Det blev ett samarbete mellan Konstfack och den kinesiska designhögskolan Tongji.

Det var den kinesiska designskolans elever som skulle skapa en innovativ, hållbar produkt som skulle vara användbar i vardagen. Den kinesiska högskolan gallrade fram ett antal föremål vilka en internationell jury bedömde. Här ingick bland andra Lars Dafnäs, designchef på IKEA som fann att bidragen kunde ha designats var som helst i världen, han sade:

– Jag tror att unga designers världen över influeras av ungefär samma saker och samma typ av design.

Till slut kvarstod fyra bidrag; en tekopp med plats för tepåse, en kombinerad gaffel och sked, en energismart aromlampa och ett bestick med inbyggda ätpinnar.

Det blev besticket med inbyggda ätpinnar som vann, designade av den kinesiska studenten Junjie Liu. Hon får i första pris en resa till Sverige för att studera svensk design och svenskt hantverk.

I sin motivering skrev juryn att ”vinnaren har lyckats kombinera två kulturer. Träet och metallen symboliserar såväl våra olika traditioner som staden och naturen i en unik svensk-kinesisk produkt. Enkelheten i designen underlättar produktionen. Den är både funktionell och estetiskt tilltalande.”

Det vinnande bidraget kommer att tillverkas för att sedan säljas i den svenska paviljongen under det halvår som världsutställning i Shanghai pågår.