Kinesisk delegation uppvaktar Costa Rica
Costa Ricas utrikesminister Bruno Stagni och president Oscar Arias (till vänster och andra från vänster) närvarade vid ett möte med kinesiska diplomater i San Jose på tisdagen. (Foto: Tim McDevitt/The Epoch Times)


En delegation med högt uppsatta representanter från det kinesiska kommunistpartiet inledde sitt besök i Costa Rica på tisdagen med möten och presskonferenser. De kinesiska diplomaterna, ledda av vice jordbruksminister Hui Liangyu, träffade Costa Ricas president och vice president Oscar Arias och Laura Chinchilla, för att diskutera olika aspekter av den nyligen formade relationen mellan de två nationerna.

Costa Rica har upprätthållit diplomatiska band med Taiwan i över 60 år. Detta fram tills att det kinesiska kommunistpartiet, som uppmuntrat olika länder i Centralamerika att bryta sina band med Taiwan, lockat dem med löften om ekonomiska fördelar i utbyte mot att avsluta Taiwan-relationen.

Endast 23 länder i världen upprätthåller fortfarande diplomatiska band med Taiwan varav tolv av dessa ligger i Latinamerika som är det största blocket länder i världen som inte har formella band med kommunistiska Kina. Costa Rica är det enda land i Centralamerika som officiellt har brutit med Taiwan och istället etablerat relationer med Fastlandskina.

Den kinesiska delegationen mötte först medlemmar från Costa Ricas lagstiftande råd och dess ordförande Francisco Antonio Pacheco. Ett andra möte, i presidenthuset, övervakades av Costa Ricas president, Oscar Arias, som kritiserats för relationerna med den kinesiska kommunistregimen, vars kränkningar av de mänskliga rättigheterna ses som en motsägelse till presidentens värderingar som mottagare av Nobels fredspris.

Costa Ricas nationella bank och Kinas utvecklingsbank höll också en presskonferens i regeringens utlandshögkvarter, där de undertecknade en ny ekonomisk överenskommelse. Enligt rapporter har Kina erbjudit sig att köpa loss en del av Costa Ricas skulder.

Kinas löften om en ny nationell idrottsarena och ”presenter” i form av hjälp till översvämningsoffer ses som nyckeln för att övervinna Costa Rica på den kinesiska sidan.

Trots att oroade uttalanden om mänskliga rättigheter varit få, har en del opposition förekommit mot den nya relationen.

Enligt lokal media marscherade en grupp på tvåhundra demonstranter från La Sabana Park i San José mot den kinesiska ambassaden förra månaden för att protestera mot det kinesiska kommunistpartiets kränkningar av de mänskliga rättigheterna och förföljelsen av tibetaner.

Demonstranterna fann dock att alla gatorna runt ambassaden var blockerade och bevakade av poliser, vilket reste ytterligare oro kring vad de nya diplomatiska banden kommer att innebära för landet.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-5-7/70366.html