Kinesisk danstävling förbjuden i Kina
En dansare tävlar i kvartsfinalen i den fjärde Internationella kinesiska danstävlingen. (Foto: Dai Bing/The Epoch Times)


Den officiella kinesiska propagandan har under de senaste åren försökt fokusera på konst och kultur som ett medel för att föra ut kommunistpartiets officiella budskap. Det verkar emellertid som att artister endast uppmuntras i den riktningen om det passar partilinjen.

I Kina har potentiella deltagare i New Tang Dynasty Televisions (NTD) Internationella kinesiska danstävling hotats, ibland allvarligt, av kinesiska myndigheter som uppmanat dem att inte delta i tävlingen.

NTD är en New York-baserad, i huvudsak kinesiskspråkig tv-station som Peking betraktar som ett hot då den rapporterar om människorättskränkningar i Kina. Danstävlingen är en av flera tävlingar, som inkluderar matlagning, målning och sång, som tv-stationen sänder för att främja traditionell kinesisk konst.

Enligt Lijuan Ma, som leder NTD:s tävlingar, har kinesiska säkerhetstjänstemän sagt till de potentiella deltagarna i danstävlingen i Kina att de inte kommer att få visum för att kunna delta i det kommande eventet som hålls i Hongkong och New York.

-Vi har också fått respons från dansskolor som beordrats att säga till eleverna att inte delta i vår tävling. Några av de som anmält sig hos oss, har berättat att om de deltar, kommer de att avstängas från sina skolor och kan inte längre lyckas uppnå en danskarriär i Kina, sade Ma.

Ordern kom från politisk-rättsliga utskottet, ett mäktigt säkerhetsorgan som har hand om all övervakning i Kina, enligt Ma. Det är politisk-rättsliga utskottets jobb att förtrycka dissidenter och stänga ner allting som betraktas som politiskt känsligt.

John Lenczowski som är grundare av och rektor på Institute of World Politics, en privat högskola i Washington D.C. indikerade i en intervju att kontroll av kulturen är viktig för kommunistpartier.

– Jag anser att kommunistregimer så gott som alltid försöker kontrollera folkets identitet. Och de gör det genom att sudda ut viktiga element i ett lands historia och kultur, för att förändra den identiteten, och det är den identitetsförändring som slutligen används för att kontrollera folket och eliminera varje tänkbart hot mot partiets styre, sade han i en intervju.

NTD:s tävlingar syftar till att återuppliva och bevara traditionell kinesisk kultur, konst och klassisk musik, enligt deras webbsida. Kinesiska myndigheter har hela tiden försökt stoppa tv-stationens tävlingar. Till exempel har man vägrat visum för kockar från Kina som anmält sig för att tävla för NDT:s kocktävling 2010 och 2011.

NTD:s Internationella klassiska kinesiska danstävling är inne på sitt femte år.

Vinnaren i invigningstävlingen 2007, Chen Yongjia, gav sin förståelse om varför regimen är emot tävlingen. Enligt honom har regimens angrepp på andlighet och traditionell kultur förvrängt den kinesiska kulturens essens.

– Framför allt efter kulturrevolutionen såg det på ytan ut som klassisk kinesisk dans, men den hade ingenting från den riktiga, traditionella innebörden. Det var bara till för att sjunga lovord till partiet och partiets kultur, sade Chen i en intervju.

– Det var överdrivet, ihåligt och luktade blodtörstig revolutionsanda.

NTD:s tävlingar presenterar den kinesiska kulturen utan någon påverkan från regimen, vilket implicit undergräver legitimiteten hos partiets kulturpropaganda, enligt Ma. Hon säger att det är därför som partiet försöker stoppa dem.

Dansläraren Guo Xiu, som är jurymedlem i NTD:s danstävling, säger att några av de kinesiska dansarna från fastlandet vägrar att ge upp sin konst för en karriär. Men det finns inget utrymme för dem att utöva sin konstfärdighet i Kina.

Översatt från engelska.