Kinesisk dans - Guds atleter
- Klassisk dans beskriver inte bara händelser och karaktärer, utan kan också till fullo avslöja den djupare meningen bakom de forntida legenderna, berättar Zhang för Epoch Times. (NTDTV)


I väntan på NTDTV:s kinesiska danstävling kommer här en av en serie av artiklar som ger våra läsare en inblick i historiken och meningen med autentisk kinesisk klassisk dans.

Traditionell kinesisk konst och kultur skiljer sig avsevärt från vår västerländska konst och kultur. Ett mediaföretag helt inriktat på att utforska den skillnaden är New Tang Dynasty Television (NTDTV), ett oberoende TV-bolag som framförallt är känt för sin årliga kinesiska nyårsgala.

Med huvudkontor i New York och filialer runt om i världen hänger sig NTDTV åt att föra in traditionell kinesisk kultur i väst på ett autentiskt sätt.

TV-stationen samarbetar med The Divine Performing Arts Group som framträdde på nyårsgalan och som detta år även håller i den internationella kinesiska klassiska danstävlingen i New York. Över 60 000 USD (ca 420 000 SEK) i prispengar kommer att delas ut i tävlingen.

– Tävlingen syftar till att främja och framhålla klassisk kinesisk dans. Det handlar om att fördjupa det västerländska samhällets förståelse för kinesisk kultur och att tillhandahålla en plattform för interkulturell kommunikation, sade NTDTV:s talesman Yin Lei tidigare den här månaden.

Sprunget ur i den tidiga Zhou-dynastin, år 1 122 f Kr, förmodas klassisk kinesisk dans ha anammat kvaliteter från varje framgångsrik dynasti i den kinesiska historien och den har så småningom utvecklats till en egen konstform.

Forntida hovdanser var den ursprungliga källan till dansen, men genom tiden har folkdanser och religiösa danser också införlivats. På senare tid har konstformen även tagit till sig rörelser från qigong och kampsporter.

Tia Zhang, grundaren av The Lotus Flower Art Troupe som är baserad i Toronto, ingår i tävlingens förberedande kommitteé. Zhang säger att det graciösa och subtila i klassisk kinesisk dans är djupt rotat i kinesisk kultur.

– Klassisk dans beskriver inte bara händelser och karaktärer, utan kan också till fullo avslöja den djupare meningen bakom de forntida legenderna, berättar hon för Epoch Times.

Vina Lee, koreograf och huvuddansare i The Divine Performing Arts Group, beskriver den kinesiska dansstilen som en av de mest unika dansformerna i världen. Vina Lee, som har examen från Beijing Dance Academy och är före detta danslärare i The Sydney Dance Company, säger att arbetet med NTDTV har varit en process av att återupptäcka traditionell kinesisk dans, eftersom mycket av den kinesiska traditionella kulturen har sopas bort av det kinesiska kommunistpartiet.

– Till skillnad från västerländsk balett så är klassisk kinesisk dans subtil och har många djupa innebörder. Den kombinerar många tekniker såsom volter, hopp, rytmiska steg och kroppsrörelser, däribland handrörelser, säger hon.

Enligt Christine Jiang, taleskvinna för NTDTV i Australien, kommer domarna i New Yorks danstävling att titta på skickligheten i dessa olika tekniker. Andra krav säger hon vara svåra att förklara på engelska men hon menar att de har att göra med självkontroll.

Xue Jun Wang, tidigare dansare i The Sydney Dance Company och nu huvuddansare i The Divine Performing Arts Group, säger att stillhet och renhet skiljer klassisk kinesisk dans inte bara från västerländsk balett utan också från vad som för närvarande lärs ut i Kina.

Wang säger att de tekniker som de har i Kina är häpnadsväckande.

– De kan göra häpnadsväckande saker med sina kroppar, men hur är det med deras sinnen, deras hjärtan? Kommunistpartiet säger att du måste göra det här och det där – propaganda… Du måste göra något för att representera kommunistpartiet.

Wang berättar att den roll han har haft i NTDTV:s produktioner varit utmanande på så sätt att kroppen använts för att representera grundläggande värderingar.

– Det är är upp till ens hjärta
att uttrycka känslan genom rörelser, säger han.

Vina Lee säger att hon uppfostrats i synsättet att konsten handlar om att uttrycka sig själv, men faktum är att den klassiska kinesiska dansen har en helt annan utgångspunkt.

– I kinesisk dans uttrycker vi inte oss själva … utan vi presenterar den kinesiska kulturens essens för publiken. Det är inte jag som presenterar mig själv eller tänker på hur jag kan få publiken att bli berörd. Faktiskt så gynnas vi alla, både jag själv och publiken, säger Lee.

Ingen mindre än Albert Einstein sade, ”Dansare är Guds atleter.”

Dansare kommer att få en chans att visa sitt suveräna behärskande av klassisk kinesisk dans i New York senare detta år. Må bästa dansare vinna.

NTDTV:s internationella klassiska kinesiska danstävling kommer att hållas i juli 2007. Detta är en fantastisk möjlighet för kinesiska dansare i hela världen att presentera och puffa för autentisk kinesisk kultur. Som medarrangör stödjer Epoch Times stolt detta viktiga evenemang.

Översatt från originalartikel på engelska