Kinesisk cyberdissident arresterad
Sörjande jordbävningsoffer. (Foto: Getty Images)


En känd människorättsadvokat, Huang Qi, från Sichuanprovinsen i sydvästra Kina har arresterats utan förklaring av de lokala myndigheterna. Hans mor ber nu om internationell hjälp för att rädda honom.

– Man har brutit sig in i Huangs hem och det är i en röra. Hans dator har tagits samt hans bankbok och några av hans kläder, sade Huangs 74-år gamla mor, Pu Wanqing .

– Den lokala polisstationen sade att de inte har arresterat Huang Qi. De sade att jag skulle gå till Wuhoucis allmänna säkerhetsbyrå för att nästa morgon få information om situationen från en tjänsteman med namnet Rao, sade Pu i Central News Agencys (CNA) telefonintervju.

Huag Qi är 45 år gammal och är välkänd människorättsförespråkare. Han inrättade ”64 Tianwang”, en hemsida för mänskliga rättigheter, 1999 vilken senare döptes om till The Center of Chinese Tianwang Human Rights Affairs, den första heltäckande organisationen för mänskliga rättigheter i Kina.

Huang har tidigare suttit i fängelse från 2000 till 2005 för ”anstiftan att störta statsmakten”.

Beträffande Huangs nuvarande arrestering citerade the Voice of America (VOA) den amerikanska organisationen för mänskliga rättigheter Human Rights in China, att polisen i Sichuan har bekräftat Huangs arrestering men vägrar avslöja orsaken.

Enligt VOA:s reportage tvingade en okänd man in Huang i en bil när han åt middag med två av sina vänner i en restaurang i Chengdu den 10 juni. Man känner inte till var han befinner sig nu.

Reportrar utan gränser rapporterade att Huang arresterades på grund av att han publicerat kritiska artiklar på internet om kinesiska regimens respons efter den senaste jordbävningen.

Kinesiska Tianwangs redaktör i Danmark, Zhang Guoting, sade i en intervju med Radio Free Asia:

– Huang Qi blev troligen arresterad på grund av att Tianwang rapporterade människornas missnöje med regimen och protester från föräldrar vars barn dog i jordbävningen på grund av skolornas dåliga byggkvalité. Dessutom gav Huang intervjuer till utländska reportrar.

Huang hade gått in i katastrofområdet flera gånger för att dela ut hjälpmateriel efter jordbävningen. Han publicerade kritiska artiklar på internet om de ensidiga nyheterna om hjälparbetet från Kinas statliga medier. Han anklagade också den kinesiska regimen för att hindra frivilligorganisationer att delta i räddningsarbetet.

Innan Huang försvann rapporterade kinesiska Tianwang också om att en pensionerad arbetare från Mianyang i Sichuan, Zeng Hongling arresterats för att han skrivit artiklar med koppling till jordbävningen.

Human Rights in China rapporterade att den kinesiska polisen bad alla människor som hade kontakt med Huang och som hade bett honom om hjälp, att inställa sig.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-6-18/72014.html