Kinesisk bloggare blev berömd för sin kamp mot korruption
Liang Yijing. (Foto från internet)


Liang Yijing var 22 år gammal när hennes far fängslades år 2005 för att ha protesterat mot korruption inom den lokala regeringen. Efter en dyr rättsprocess och flera illegala gripanden bestämde sig Liang för att berätta om sitt fall på internet. Sedan dess har familjens situation förbättrats, eftersom hon blev en av de tio mest kända internetpersonligheterna i Kina.

Liang Yijing berättade för Epoch Times om sin förvandling från en vanlig kinesisk 80-talist till en bloggare som kämpar mot korruption.

När hon var 14 år lämnade Liang Yijing skolan för att hjälpa sin far Liang Maorong med hans företag i deras hemstad i häradet Lingbi i Anhuiprovinsen i östra Kina. Hon öppnade en restaurang när hon bara var 20 och äger nu en kosmetikaaffär i Wenzhou i Zhejiangprovinsen.

Familjen Liangs problem började redan 1992 när ett företag grundat av bydistriktet Gaulous ledning i Lingbi lånade pengar av dem vid flera tillfällen. De lånade sammanlagt 240 000 yuan och skrev en skuldsedel där man lovade att betala tillbaka pengarna med ränta. Efter ett par års förhalning av betalningen bytte lokalregeringen ledare och de nya ledarna vägrade att betala skulden, eftersom företaget enligt dem var bankrutt.

Enligt Liang Yijing var summan som lånades ut liten jämfört med vad rättsprocessen kostade, vilket var över en miljon yuan under 15 års processande. Så varför fortsatte de med processen?

– När vi bad dem betala tillbaka lånet vägrade de och deras bemötande var avskyvärt. Vi tänkte inte ge upp, så vi stämde dem. Allteftersom situationen intensifierades började min fars företag förlora pengar och mina föräldrar skildes. Men inget av det här har med saken att göra, vi vill helt enkelt bara ha rättvisa.

Liang Maorong har sökt sin rätt sedan 1995. När han petitionerade i Peking 2005 greps han för första gången och därefter tre gånger till under det året. I juli 2006 dömdes han till tvångsarbete för första gången och skickades till arbetslägret Bangbu i Anhuiprovinsen.

Efter det drog Liang Yijing slutsatsen att regeringen gripit hennes far helt enkelt för att de var rädda för petitionärer, och det fick henne att också bli en petitionär. En vecka efter att hon hade börjat sin resa mot Peking fångades hon upp av personer vars jobb det är att hindra petitionärer att söka sin rätt i Peking och hon skickades hem.

Två månader senare begav hon sig till Bangbu för att besöka sin far och petitionerade medan hon arbetade i Peking. Ytterligare tre månader senare ringde hennes far hemifrån. Det visade sig att provinsens tvångsarbetskommitté hade dragit tillbaka domen och kompenserat honom för tvångsarbetet.

Familjen var överlycklig eftersom de trodde att det innebar att deras petitionerande var lagligt. Dessutom hade hennes far fått mer än tiotusen yuan som kompensation från regeringen för de drygt hundra dagar han fått sitta i arbetsläger.

Efter att hennes far kom tillbaka fortsatte Liang att petitionera i hans ställe. På juldagen 2005 blev hon dock hemskickad till Lingbi från Peking och hölls inspärrad i sju dagar för att ha ”stört den allmänna ordningen” medan hon petitionerade i Peking. Strax därefter greps hennes far och skickades till häradets partiskolas omskolningsläger. Hon reste dit för att besöka honom, men greps även hon, och släpptes inte fri förrän en månad senare, efter att ha hungerstrejkat i fyra dagar. Hennes far släpptes fri efter att han försökt slå sitt eget huvud mot en vägg.

Den 8 april 2007 skickades hennes far till tvångsarbetsläger igen. Under de senaste åren har han gripits åtta gånger och dömts till tvångsarbete tre gånger för att ha sökt sin rätt.

Liang Yijing kände sig desperat och började posta meddelanden på kinesiska forum som Sina, Phoenix, Tianya och Tencent i hopp om att väcka uppmärksamhet. Moderatorerna tyckte dock att hennes meddelanden var för obekväma och tog bort dem.

Då skrev hon och publicerade ett meddelande med titeln ”stödperson på internet sökes”. Fastän hennes meddelanden inte var underhållande och saknade säljargument fortsatte hon. Andra användare gav henne många förslag för att skapa ett allmänt intresse, såsom att posera naken eller hota med att hoppa från ett hustak. Liang tog inte till sig dessa råd.

– Jag tycker inte om vulgära saker. Jag vill ge ett rättfärdigt och seriöst intryck.

Genom att fortsätta vara aktiv och uttrycka sina åsikter på nätet har denna ”antikorruptionsbloggare” röstats fram till en av landets tio främsta internetkändisar.

Trots berömmelsen har Liang Yijings fars fall inte lösts. I april i år greps han igen och dömdes till 18 månaders tvångsarbetsläger för tredje gången. Liang appellerade hos Anhuis tvångsarbeteskommitté och den 25 juni revs domen mot hennes far upp på grund av ”uppenbart olämplig hantering”. Alla tre gångerna som Liangs far gripits har hon lyckats hjälpa honom att bli fri från tvångsarbete med hjälp av sina protester.

Liang Yijing behåller lugnet, trots den här segern, och menar att det faktum att hon lyckades har med den allmänna opinionens påverkan att göra. Hon tror att deras situation kommer fortsätta att vara svår och hon är orolig för sin fars hälsa.

– När det finns obegränsad politisk makt kan vad som helst hända. Jag är orolig att mina föräldrar kommer utsättas för hämndaktioner, men jag kommer att be himlen om en välsignelse, sade hon.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/40518/