Kinesisk biskop i husarrest fråntagen sin titel
Biskop Thaddeus Ma Daqin i Kina. Ma blev nyligen fråntagen sin titel av kommunistpartiets myndigheter, och sitter sedan tidigare i husarrest. (Weibo.com)


En kinesisk katolsk biskop, som i somras utsågs av Vatikanen till biträdande biskop i Shanghai, fråntogs sin officiella titel av det Kinesiska kommunistpartiet. Det har lett till ilska från katolska organisationer och Vatikanen.

Thaddeus Ma Daquin har inte setts till sedan i juli när han placerades i husarrest efter att ha offentligt lämnat Kinas patriotiska katolska organisation, som står under kommunistpartiet och inte erkänns av Vatikanen, enligt katolska nyhetssajter.

En talesman för Shanghais avdelning av den patriotiska katolska organisationen bekräftade för AFP att Ma har fråntagits sitt ämbete, men gav inga ytterligare kommentarer.

Ma var den första katolska biskop som offentligt lämnade den patriotiska katolska organisationen. Han sade att han i och med att han blev biskop inte längre kunde vara en del av organisationen, vilket hans församling svarade på med applåder.

En utredning inleddes mot Ma, och enligt myndigheterna ”vilade” han.

Savio Hon Tai-fai, som är ärkebiskop och baserad i Hongkong, kallade det att Ma fråntagits sitt ämbete av den patriotiska katolska organisationen och den officiella kinesiska biskopskonferensen för ”maktmissbruk”, enligt den katolska nyhetssajten AsiaNews.it.

– Den här så kallade ”biskops”-konferensen har aldrig erkänts av Vatikanen. Ingen konferens i världen har makten att utse eller avsätta en biskop, minst av allt denna så kallade konferens som påven inte erkänner, sade Savio på webbsidan. Han tillade:

– Det här är ett tydligt fall av maktmissbruk. Alla som är involverade i det här agerandet måste förklara varför de har valt att orsaka kyrkan en sådan skada, både i och utanför Kina.

En talesman för Vatikanen sade sig vara djupt oroad över Mas situation och detta maktmissbruk från de kinesiska myndigheternas sida.

– Med tanke på att religionsfrihet saknas, eller att det finns mycket starka begränsningar, är det inte upp till hela kyrkan att försvara de troende i Kinas rättigheter och framför allt upp till Vatikanen att ge röst åt dem som saknar egen röst? sade Vatikanens talesman Federico Lombardi, enligt Vatican Radio.

Lombardi sade i ett uttalande att Vatikanen inte har informerats om Mas nuvarande situation eller var han befinner sig.

”Vatikanen har för närvarande ingen information förutom den som har rapporterats om i media”, stod det i uttalandet.

Kina och Vatikanen har inte haft några förbindelser sedan 1951, när Vatikanen erkände den nationalistiska regeringen i Taiwan i stället för det Kinesiska kommunistpartiet.

Enligt somliga beräkningar finns det uppemot 12 miljoner katoliker i Kina, varav de flesta är organiserade i så kallade ”huskyrkor” som inte är tillåtna av myndigheterna eller godkända av den patriotiska katolska organisationen.

Översatt från engelska.