Kinesisk bagares omtanke väcker beundran
26-årige Li Fugui har bakat kakor och sålt för 50 öre styck i sex år i Nanjing. Nyligen har han fått beundrare för sitt hederliga tillvägagångssätt. (Foto: Weibo.com)


Li Fugui, 26-årig bagare, har bakat kakor och sålt för 50 öre styck i sex år i Nanjing, Jiangsuprovinsen i östra Kina, och aldrig höjt priset.

Nanjing-baserade kinesiskspråkiga tidningen Yangtse-kvällsposten publicerade en artikel den 29 november om Lis ”fast-pris-kakor”, och gjorde plötsligt den anspråkslöse bagaren berömd vida omkring. Kunderna strömmade därefter till hans kakstånd och köpte bakade kakor för 80 till 100 kronor åt gången.

Många som bodde i kvarteren kring Lis bageristånd fascinerades av den blygsamme försäljaren och fick upp ögonen för Li och började köpa hans kakor för att stödja hans hederlighet.

En kvinna i 60-årsåldern från en annan stadsdel köpte bakad mat för 70 kronor, och sade att när hon hörde Lis historia bestämde hon sig för att stödja honom.

Nätanvändaren ”Sött socker och bittert te” skrev ett inlägg på Weibo: ”Jag har provat deras bakade kakor och de var fantastiska! Det finns alltid en folkskara som väntar på hans läckra kakor; varje sats säljs inom fem minuter. Många kunder hade paxat på de kakor som fortfarande låg på plåtarna. Till och med att tala om det gör mig hungrig.”

Lis kakor har alltid varit ganska populära. Men nu blev det svårt för honom att uppfylla den stora efterfrågan, trots att både han och hustrun vaknar klockan fyra för att börja baka och inte slutar förrän runt klockan åtta på kvällen, varje dag.

Ändå är det begränsade antal kakor de bakar per dag mycket mindre än antalet människor som väntar i långa köer. Ibland känner Li att han vill be om ursäkt till dem som måste gå hem tomhänta.

Li sade om och om igen till alla att begränsa antalet kakor som de vill köpa, och lovade att sälja kakor dag efter dag utan att ändra det omtalade 50-örespriset.

Lis hustru, Fu Ling, berättade för Yangtse-kvällsposten att strax innan det förra kinesiska nyåret, beställde en utländsk kund 7 000 kakor för att ta hem som en specialitet från staden.

”Han tog även bilder på oss tillsammans”, tillade hon. ”Det tog oss två dagar att göra den stora mängden kakor, och vi kunde inte ens lyfta armarna när vi var klara.”

Li föddes i Anhuiprovinsen. Efter att ha lämnat det militära gifte han sig och tog över familjens kakbageri i Nanjing.

På frågan varför han har behållit sitt fasta pris så länge svarade Li att en långvarig verksamhet är beroende av bra kvalité och trevlig service, inte på vårdslösa prishöjningar. Den inställningen, som är ovanlig i dagens Kina, har mot förmodan gjort honom omtyckt.

Översatt från engelska

Kinesisk originalartikel