Kinesisk avhoppare landade i Thailand
Den kinesiske avhopparen Jia Jia på Victoria Harbor medan han befann sig i Hongkong. (Foto: Wu Lianyou/The Epoch Times)


Jia Jia landade i trygghet i Thailand den 2 november. Jia är generalsekreterare för Vetenskaps- och teknologiförbundet i Kinas Shanxiprovins och hoppade av folkrepubliken då han befann sig på en turistresa i Taiwan den 22 oktober. Efter att han blivit nekad asyl där deporterades han sju dagar senare till Hongkong, vilket ledde till att några observatörer började frukta för hans säkerhet. Den 2 november använde sig Jia av ett inresevisum för att komma in i Thailand.

Under den sju dagar långa vistelsen i Hongkong försökte Jia få politisk asyl i något annat land, vilket inte lyckades.

Jia Jia är den högst rankade kinesiska tjänsteman som öppet stödjer rörelsen där man begär utträde ur det Kinesiska kommunistpartiet (KKP) medan han fortfarande innehar sin post. Han planerar att hålla en presskonferens i Thailand och att kontakta relevanta myndigheter i USA för att söka asyl i ett tredje land.

Jia uttryckte sin tacksamhet till alla som visat omtanke om honom och sade att han är angelägen om att bekräfta den pågående stora våg med avhopp från KKP i Fastlandskina. Han bor nu på ett hotell i Bangkok och säger att han känner sig trött och behöver vila sig ordentligt.

Jia Kuo, som är Jia Jias son, sade från Nya Zeeland att han kände sig lättad efter att han hört de senaste nyheterna om sin far. Han uttalade också ett uppriktigt tack till dem som hjälpt honom.

Doktor Gao Dawei, talesman för det Globala centret för utträde ur KKP, har uppmärksammat Jia Jias situation. Han var glad över att Jia nu hade landat säkert i ett tredje land.

Gao slog fast att det var av största vikt att Jia kunde undvika att bli deporterad tillbaka till Kina trots det enorma trycket från KKP. Enligt Gao är Jias framgångsrika avhopp inte bara en personlig välsignelse som räddar honom från KKP:s tortyr, utan tjänar även som uppmuntran åt hela det kinesiska folket och alla tjänstemän som vill hoppa av partiet.

De kinesiska kommunistiska myndigheterna stängde ner hemsidan till Vetenskaps- och teknologiexperternas organisation i Shanxiprovinsen http://www.sxte.com för flera dagar sedan. Sidan innehöll personlig information om Jia Jia och hans son. För tillfället känner Epoch Times inte till något fall av rapportering om Jias avhopp i Kina.

Under Jias vistelse i Hongkong kontaktade personal från Nationella säkerhetsbyrån reportrar från olika regioner och bad dem meddela Jia att höra av sig till dem. Han fick också oräkneliga samtal där uppringaren omedelbart lade på luren efter att man svarat.

Enligt det Globala centret för utträde ur KKP har Jias avhopp utlöst en kedjereaktion där medlemmar börjar hoppa av KKP i Kina. Vissa ringde upp centret för att dra sig ur KKP efter att de hört om händelsen med Jia.

Den 2 november fick centret ett telefonsamtal från Tian Yuan i Ukraina. Tian berättade för volontärerna på centret att Jias avhopp var överraskande men även en uppmuntran. Hela hans familj ville nu hoppa av både ungdomsförbundet och de unga pionjärerna som ett sätt att hedra Jias avhopp.