Kinesisk avhoppare finner tillfälligt skydd i Taiwan
Jia Jia fotograferad medan han befann sig i Thailand. (Foto: Epoch Times)


Den uppmärksammade kinesiska avhopparen Jia Jia har funnit en tillfällig fristad i Taiwan. Detta tillkännagav hans son Jia Kuo den 26 november. Kuo meddelade att hans far planerar att endast tillfälligt stanna där.

Detta uppdagades då Kuo via en internet-uppkoppling talade vid den första årliga konferensen för den kinesiska liberala kulturrörelsen, som nyligen hölls i Australien.

– En del människor är mycket oroade över min fars situation…[därför] nämnde jag min fars nuvarande tillstånd i mitt tal, berättade han för Epoch Times.

Jia, före detta generalsekreterare för Shanxi-provinsens Vetenskaps- och teknologiexpert-förening i Kina, lämnade en turistgrupp i Taiwan den 22 oktober. Efter att ha blivit nekad asyl deporterades han till Hongkong, varifrån han kunde åka till Thailand, där han gömt sig sedan den 2:a november. Hans thailändska inresevisum gick ut den 24 november.

Kuo uttryckte sin tacksamhet gentemot den taiwanesiska regeringen för att återigen låtit hans far komma in i Taiwan. Det skapar en förebild för andra demokratiska länder, sade han.

Han uppmanar nu de västerländska regeringarna att hjälpa hans far med att få visum i ett tredje land så snart som möjligt.

Andra positioner hållna av Jia innan hans avhopp var dekan över det Nationella expertnätverkscentret, dekan över den Nationella expertunionstrategi-kommittén, och ordförande för Experters rapportgrupp under folkets regering i Shanxiprovinsen.

Jia Jia avsäger sig de Unga pionjärerna

Enligt Kuo avsade sig Jia Jia den kinesiska kommunistiska ungdomsorganisationen de Unga pionjärerna för två dagar sedan.

Jia kände till en början att han i sitt hjärta redan avskilt sig från alla organisationer associerade med det kinesiska kommunistpartiet (KKP). Men efter att ha kommit i kontakt med volontärer från ”Hjälpcentret för att gå ur KKP” då han var ute och reste, beslutade Jia att lämna in ett formellt tillkännagivande till centret.

Följande är Jia Jias uttalande om sitt avståndstagande från de Unga pionjärerna:

Ett högtidligt tillkännagivande av Jia Jia om avsägandet från KKP:s Unga pionjärer.

Jag gick med i det kinesiska kommunistpartiets organisation De Unga pionjärernas vid Lhasa Roads grundskola och mellanskola nummer 90 i Tianjin, när jag var barn. Jag tillkännager nu högtidligt att jag drar mig ur KKP:s Unga Pionjärer.

Jag hoppas att mitt utträde ur de Unga pionjärerna också kommer att ge mod åt de åtskilliga KKP-kadrer, medlemmarna i Folkets frihetsarmé, militärpolisen och de hemliga agenterna i polissystemet och få dem att ta initiativ till att ”gå som en grupp” ut ur alla organisationer sammankopplade med KKP, att bryta sig ifrån kontrollen av det onda spöket och därmed upphöra att vara KKP:s medbrottslingar, redskap med vilket KKP uträttar mord, såväl som syndabockar för KKP.

Eftersom jag varit en tjänsteman i ett samhälle styrt av KKP och då jag hade sociala kontakter med höga KKP-tjänstemän på samtliga nivåer, har jag omedvetet samlat på mig mycket av den onda KKP-kulturen; Jag blev en del av KKP i mitt sinne.

Därför träder jag nu ut ur KKP och jag uppmanar alla kinesiska människor att träda ut ur KKP och dess organisationer, att göra sig av med den återstående partikulturen, att skilja sig själva från KKP, inte föras bakom ljuset av KKP, inte följa några fler av KKP:s order. När vi gör det kommer vi att stöta bort KKP:s centralkommitté, tvinga dem att ge upp sin makt och ge upp ondska, det kommer underlätta för dem att återvända till godhet, tvinga dem att träda tillbaka från den historiska arenan. Vi kommer då att röra oss framåt mot demokrati i Kina!

Deklarerat av: Jia Jia

Översatt från:

http://www.theepochtimes.com/news/6-11-29/48693.html