Kinesisk amiral hotar med världskrig för att försvara Iran
Irans president Mahmoud Ahmadinejad höll tal på "Irandagen" under sitt besök på världsutställningen i Shanghai, 11 juni 2010. (Foto: AFP/Getty Images)


Medan USA och andra länder brottas med frågan om hur man bästa ska hindra Iran från att skaffa sig kärnvapen, har en högt uppsatt kinesisk militär skärpt tonen avsevärt i frågan om militära insatser.

Enligt statsstyrda Iranska Press TV sade den kinesiske konteramiralen och välkände militärkommentatorn Zhang Zhaozhong att ”Kina inte kommer tveka att skydda Iran, även om det innebär tredje världskriget.”

Det är oklart när uttalandet gjordes eller i vilket sammanhang. 

När det väl rapporterats om så spreds det dock som en löpeld på internet, både i och utanför Kina. Förutom att han är konteramiral i flottan är Zhang också chef för nationella försvarsuniversitetets avdelning för utrustning och militär logistik. Han driver nationalistiska militärbloggar som har miljoner läsare och är även välkänd som kommentator, med regelbundna framträdanden i statliga TV-kanalen CCTV. 2006 blev han programledare för ”Defense Review Week” på CCTV-7, enligt Open Source Center. Epoch Times har försökt nå Zhang utan framgång. 

Det är dock inte första gången Zhang uttrycker oro över ett krig mot Iran. 

I sin bok ”Nästa krig” från 2009 förutspådde Zhang att Iran troligen kommer vara föremålet för nästa krig. Enligt hans åsikt kan USA och Iran ha diplomatiska förhandlingar, men att Iran ska ge upp sin urananrikning eller sitt kärnenergiprogram är otänkbart. 

Den 8 november sade Zhang på CCTV att nedräkningen till ett krig i Iran redan börjat. Han sade att om den IAEA-rapport om Irans kärnenergiprogram, som då ännu inte kommit ut, kom till slutsatsen att Iran försöker utveckla kärnvapen, kan det leda till nya sanktioner eller rentav militära insatser.  

I det programmet refererade Zhang till en artikel i Israeliska Jerusalem Post, där det påstods att Ryssland bara stödjer Iran på ytan, medan det är Kina som är Irans verkliga stöttepelare. Zhang sade att Kina till och med är öppet för att öppna en markpassage till Pakistan för att ge direkt hjälp till Iran. 

Iran är av stor strategisk betydelse för Kina. Kina har ett ökande behov av olja och importerar 10 procent av sin råolja från Iran. Landet är Kinas tredje största oljeförsörjare, enligt Reuters.

Kina är dessutom det land som köper mest råolja av Iran, och Iran behöver alla vänner det kan få. Landet har blivit allt mer isolerat på grund av det misstänkta kärnvapenprogrammet och relationerna till Kina har därmed blivit allt viktigare. 

IAEA:s rapport, som släpptes den 8 november, fick IAEA:s styrelse att uttrycka ”djup och växande oro över de olösta frågorna kring Irans kärnenergiprogram, inklusive de som måste klargöras för att utesluta möjligheten att det har militära dimensioner.” 

USA, EU och Kanada har sedan dess infört tuffa sanktioner mot Irans oljeindustri. De senaste veckorna har mystiska explosioner drabbat en Iransk missilutvecklingsanläggning och en anläggning för upparbetning av Uran. Israeliska dagstidningen Haaretz skrev med anledning av detta att ”kriget mot Irans kärnvapenprogram redan börjat.”

Joseph A Bosco är konsult till det amerikanska försvarsdepartementet. Han sade att han oroades av Zhangs kommentarer, men att de inte förvånade honom. Enligt Bosco är de i linje med tidigare bisarra uttalanden som kinesiska militärer gjort, och även med den kinesiska regimens stöd för Iran. 

– Kina har skyddat Iran, precis som det skyddat andra länder som motsätter sig USA, sade han i en intervju med Epoch Times. Enligt Bosco tänker Kina att ”min fiendes fiende är min vän”.

Bosco menade att det faktum att minst en general tidigare befordrats efter liknande verbalt vapenskrammel ger viss tyngd, om än inte officiellt godkännande, till den här typen av retorik. 

Om en amerikansk general uttalade sig på det där viset skulle han inte bli kvar på sin post länge, tillade han. 

1995 avfyrade det kinesiska kommunistpartiet missiler mot Taiwan i protest mot att USA tog emot ett besök från Taiwans president. USA skickade hangarfartyg till regionen som ett svar på detta. I samband med detta sade den kinesiske generalen Xiong Guangkai till den dåvarande biträdande amerikanske försvarsministern Chas Freeman att Kina skulle angripa USA – eventuellt med kärnvapen – om det någonsin utbröt krig om Taiwan.  

”I slutänden bryr ni er mer om Los Angeles än Taipei”, ska Xiong ha sagt, enligt Freeman. Epoch Times kunde inte nå Freeman för en kommentar. 

I Januari 1996 befordrades Xiong Guangkai till biträdande stabschef i den kinesiska armén, folkets befrielsearmé, enligt hans officiella CV. 

Zhu Chengu, en betydelsefull general i folkets befrielsearmé och dekanus på arméns nationella försvarsuniversitet, har också kommit med uppseendeväckande hotelser. 

2005 sade han till en journalist på Wall Street Journal:
– Om amerikanerna riktar sina missiler och positionsstyrda ammunition mot målzonen på kinesiskt territorium tror jag att vi måste svara med kärnvapen.

Han sade även att kineserna ”kommer förbereda sig för att alla städer öster om Xi’an kommer förstöras.”
– Amerikanerna måste såklart också förbereda sig på att hundratals städer kommer förstöras av Kina, tillade han. 

Zhu behöll sin post inom armén och vid universitetet, men fick senare en lättare reprimand. 

Iranförsvararen Zhangs krigiska retorik har bemötts med skepsis på internet i Kina. 

En bloggare skrev att vem som än får stöd av general Zhang är illa ute. 

En annan kommenterade: ”Om det är sant är Iran i fara. Vårt land borde först lova att inte använda oss av amiral Zhang först.”

Översatt från engelska