Kinesisk ambassadör medger påtryckningar på Eutelsat
Eutelsats avbrutna sändningar beror på att Sun Yuxi, Kinas ambassadör i Italien, utövat påtryckningar vid upprepade förhandlingar med det europeiska satellitbolaget, medger han. (Foto: Epoch Times)


Sedan Reportrar Utan Gränser 10 juli rapporterade om Kinas inblandning i Eutelsats beslut att stänga ned NTDTV:s sändningar på W5-satelliten till Asien, har nya bevis, som bekräftar att de stoppade signalerna helt berodde på ett politiskt beslut, framlagts.

Eutelsat hävdade från början att orsaken var tekniska problem. 17 juli publicerade Världsorganisationen för utredning av förföljelsen av Falun Gong (WOIPFG) ett inspelat telefonsamtal med den kinesiska ambassadören i Italien, Sun Yuxi. På inspelningen avslöjar Sun att han direkt utövat politiska påtryckningar på Eutelsat, och berättar även om de förhandlingar som ägt rum mellan parterna.

Sun spelades in då han beskriver sin kontakt med Eutelsat:

– Jag söker alltid upp chefen eller vicechefen för förhandlingar, eftersom de hjälper Falun Gong med Falun Gong-kanalen. De förklarar bara för mig upprepade gånger att det inte är deras intention, och att det påtvingats dem av andra vid ett tidigare tillfälle. Det är i alla fall deras förklaring.

Sun medger att Eutelsat omedelbart meddelade honom efter att NTDTV:s signal stängts av. De sade också att:

– Inget av Falun Gong kommer någonsin att föras fram igen.

Ambassadören sade också att Euteslat borde berätta om Kina ur en positiv vinkel i fortsättningen:

– De bad om ursäkt upprepade gånger och lovade att aldrig tillåta någonting liknande att inträffa igen.

Sun nämnde även de förmåner som Eutelsat kunde få för sitt agerande.

– De vill utveckla ett samarbete med China Central Television (CCTV). Dessutom vill de diskutera samarbete med vår flygindustri med hänseende till någon europeisk satellit, någon meteorologisk satellit. De vill dra nytta av våra framgångar för att marknadsföra sina satelliter.

Den New York-baserade tv-kanalen NTDTV är ett av världens få oberoende kinesiska medier, som inte kontrolleras av det kinesiska kommunistpartiet (KKP). NTDTV är den enda stationen som ger kineser fri information.

WOIPFG tror att de inspelade samtalen med ambassadören Sun Yuxi och generalkonsuln Peng Keyu i New York är ett tecken på att KKP:s diplomater är engagerade i aktiviteter bortom deras arbetsbeskrivningar. Att de har gjort rutin av att utöka de människorättskränkande förföljelserna till andra länder, och störa affärsetiken.

WOIPFG vädjar till det internationella samfundet att omedelbart agera för att återupprätta NTDTV:s sändningar till Kina och värna om pressfriheten och åsiktsfriheten.

Ljudinspelningar (på kinesiska)

1) http://www.zhuichaguoji.org/cn/upload/Audio/Eu–SunYuxi-1.mp3

2) http://www.zhuichaguoji.org/cn/upload/Audio/Eu–SunYuxi-2.mp3

3) http://www.zhuichaguoji.org/cn/upload/Audio/Eu–SunYuxi-3.mp3

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/world/chinese-ambassador-admits-to-pressuring-eutelsat-to-discontinue-ntdtvs-signal-1383.html