Kinesisk ambassad pressar teater


I början av december ringde den kinesiska ambassaden i Washington upp teatern Ovens Auditoriums ledning i Charlotte, North Carolina, USA. De uppmanade teatern att ställa in två planerade föreställningar med Holiday Wonders. Ovens ledning vägrade att göra detta och händelsen innebar därefter ett än större intresse för showen.

Yvonne Johnson som är borgmästare i Greensboro, North Carolina, gick på Holiday Wonders föreställning när den kom till hennes stad och menade att den ”definitivt var den bästa show hon sett”.

Carrie Hung, taleskvinna för NTDTV, tror att den kinesiska regimen går emot showerna för att de sprids genom ett oberoende nätverk av kinesiskspråkig media, och för att ”den kinesiska regimen vill tysta ner alla oberoende röster”.

Hon ser också en annan orsak bakom deras agerande.

– Holiday Wonders är kinesiskt,
säger Huang. Den handlar om den traditionella kinesiska kulturen men kommunistpartiet i Kina har alltid gått emot den traditionella kinesiska kulturen.

NTDTV menar att de kinesiska myndigheterna varje år försökt förhindra visningen av föreställningarna. De sänder brev till politiker, söker upp artister och uppmanar dem att inte gå och se showerna eller offentligt uttrycka något stöd för dem.

Tidigare i år rapporterade Epoch Times att de hade fått ta del av dokument från Kinas statliga administration för radio, film och television. Dokument som var märkta som ”ytterst hemligt” avslöjade regimens försök att sabotera NTDTV:s föreställningar.

De kinesiska ledarna har beordrat att NTDTV:s shower skall förstöras med ”alla tänkbara medel”, stod det i dokumentet som är daterat till 16 december, 2003. Det var samma år som NTDTV förberedde sin första kinesiska nyårsgala.

Om detta inte var möjligt var ordern att man skulle ”minimera galans inflytande”, enligt samma dokument.

– Med 27 år inom den kanadensiska riksdagen, har jag aldrig tidigare stött på liknande inblandning från någon annan regering förutom från den i Peking, säger David Kilgour till Epoch Times.

– Vi har ungefär 125 utländska beskickningar i Ottawa. Alla de andra känner till gränserna för ett acceptabelt diplomatiskt uppförande, förutom den kinesiska, avslutar Kilgour.

Tilläggsrapportering har gjorts av personal från Epoch Times i New York, Washington, och Chicago.

Orginalartikel på” target=”_blank”>