Kinesisk ambassad försöker tysta Epoch Times


Yttrandefrihet för kinesiska immigranter i Storbritannien hotas av den kinesiska ambassadens kampanj i London. Företag som annonserar i den kinesiska upplagan av The Epoch Times ”Da Ji Yuan” har stoppats av utländska tjänstemän.

Tidningen, som läses av en tredjedel av Storbritanniens vuxna kinesiska population, rapporterar ärligt om frågor såsom mänskliga rättigheter vilka censureras i kinesisk statsmedia.

Under de senaste fjorton dagarna har två konsultfirmor pressats till att ta bort sina annonser från Epoch Times. En talesman för en av dem sade: ”En tjänsteman från den kinesiska ambassaden ringde och jag kände mig pressad så jag beslöt att säga upp min annons hos er.”

En annan konsultfirma sade att medlemmar av hans familj i Kina även ringt till honom och pressat honom att ta bort sin annons i Epoch Times, vilket innebär att hans familj också hade mottagit hotfulla samtal från det kinesiska kommunistpartiet.

Båda konsultfirmorna bad att deras namn inte skulle publiceras för att undvika ytterligare påtryckningar. ”Det är inte bara en förlust av några kunder,” säger chefredaktören William Liu.

”Det är en mycket allvarlig sak: en diktatur har blandat sig i pressfriheten i ett demokratiskt samhälle. De hånar normala diplomatiska processer.”

Kinesiska stormarknader och företag runt om i landet, som har varit distributionsställen för tidningen under flera år, har också vägrat att sälja tidningen under de senaste två veckorna.

Dessa företag som svarar för 20 % av tidningens distribution avstår från att uppge några orsaker.

”Epoch Times är den enda kinesiska tidningen som inte kontrolleras av det kinesiska kommunistpartiet,” säger Liu. ”Vår tidning är känd för att exponera de enorma kränkningarna av mänskliga rättigheter som just nu sker i Kina, och kkp kommer att ta till alla tänkbara metoder för att stoppa oss.”

Epoch Times är inte obekant med påtryckningar från kkp. Förra året gjordes ett inbrott i tidningens kontor i Hongkong och datorer och kopiatorer förstördes. Liknande händelser har skett i Japan och Taiwan.

I februari 2006 misshandlades tidningens tekniske chef under pistolhot i hans hem i USA innan hans datorer stals.

Epoch Times upplaga i Los Angeles upptäcktes ha blivit stulen i stora mängder från tidningens distributionsplatser. Det spårades till en kines som regelbundet samlade tidningarna och förstörde dem. I konfrontation med polisen i Los Angeles tog mannen fram ett vapen och han arresterades senare.

”Kkp och deras agenter har använt alla slags metoder för att stoppa oss från att avslöja deras brott,” säger Liu. ”Men Epoch Times är en tidning som följer lagen i de demokratiska länder där den finns. Vi kommer inte att låta oss skrämmas eller ge upp – vi kommer att fortsätta avslöja deras kränkningar av mänskliga rättigheter.”

Epoch Times är en global tidning som distribueras i 30 länder och i elva språk med en kombinerad veckovis spridning av 1.5 miljoner. Tidningen som startades år 2000 är bäst känd för dess rättframma hållning gentemot den kinesiska regimen.

Tidningen publicerade 2004 en serie ledarartiklar som i detalj avslöjade kkp:s våldsamma historia. Efter publiceringen av ”De Nio Kommentarerna om Kommunistpartiet” har de uppmuntrat 22 miljoner människor att offentligt avsäga sina medlemskap i kkp.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/7-5-24/55699.html