Kinesisk aktivist som invalidiserats av tortyr släppt ur fängelset
Ni Yulan (mitten) och hennes make Dong Jiqin (2 fr v) tillsammans med en sympatisör under en intervju i Peking, 27 maj 2010. Ni släpptes ur fängelse den 3 oktober efter att ha avtjänat ett två och ett halvt år långt fängelsestraff för sin människorättsaktivism. (Robert J. Saiget/AFP/Getty Images)


Människorättsadvokaten Ni Yulan greps första gången i april 2002 när hon drev en kampanj för att hjälpa invånare i Xichengdistriktet i Peking, som tvingades bort från sina hem. Polisen grep henne när hon tog bilder på platsen, och gangsters tog hennes kamera.

Dessa gangsters visade sig vara distriktets partisekreterare, Zhang Yulan, och en anställd vid det lokala omflyttningskontoret, skrev Ni i ett brev 2005.

”Äntligen är jag fri! Jag saknar mina vänner så mycket”, sade Ni på telefon till Chinese Human Rights Defenders, ett nätverk som arbetar för medborgerliga rättigheter. ”Jag tackar alla som har brytt sig om mig och hjälpt mig.”

När Ni satt i polisförvar 2002 bröt poliser hennes knän och fötter, och nu behöver hon rullstol eller kryckor. I sitt brev berättade hon om hur hon torterades, men även om hur hon blev vän med andra fångar. Många av dem var utövare av Falun Gong, en andlig metod som regimen förbjöd i juli 1999.

”De hade kidnappats från hela landet”, skrev Ni. ”De var en grupp människor som kultiverade sinne och kropp för att förbättra sig… På grund av sin tro blev de ofta behandlade illa, och utsattes för fysisk och psykisk tortyr.”

”Jag bodde med Falun Gong-utövare i ett år. Jag var illa skadad under den tiden, och de turades om att ta hand om mig, dag som natt”, skrev Ni.

2010 tvingade myndigheterna in Ni och hennes make, Dong Jiqin, i ett så kallat svart fängelse, som var ett hotell som polisen kontrollerade. Det var efter att parets eget hus hade rivits 2008. Svarta fängelser är illegala förvar där man spärrar in demonstranter och petitionärer utan tillgång till rättsligt ombud.

2011 greps Ni igen, för ”störande av den allmänna ordningen”, och dömdes till två och ett halvt års fängelse.

Ni talade med Radio Free Asia om sina framtidsplaner: ”Vi kommer att fortsätta att driva de här sakerna rättsligt. Det är inte lätt att skydda människors rättigheter.”

En person kommenterade på nätet: ”På polisstationen satt hon handfängslad vid ett element. En polis urinerade på henne. När hon skrek anklagades hon för våld mot tjänsteman. I fängelset blev hon invalidiserad. Hennes hus revs mot hennes vilja. Minns den här kvinnan, snälla ni. Hon förtjänar alla kinesers respekt. Ni Yulans namn kommer att finnas med i framtida kinesiska läroböcker.

Ni Yulan vann år 2011 den holländska regeringens Tulpanpris för människorättsförsvarare. Hon fick inte lämna Kina för att ta emot priset, som delades ut i december 2012. Sedan 2008 har den holländska regeringen delat ut Tulpanpriset till personer som har försvarat sina medmänniskors rättigheter.

I augusti kritiserade Uzra Zeya, USA:s biträdande utrikesminister för demokrati, mänskliga rättigheter och arbete, den kinesiska regimen för dess bedrövliga människorättshistoria, och nämnde bland annat hur aktivister, däribland Ni Yulan, hållits fängslade.

Översatt från engelska


Ni Yulan, en välkänd rättsaktivist som torterats och misshandlats så illa av polisen att hon numera är rullstolsbunden, har släppts efter två år i fängelse. Efter att hon tagits emot av familj, vänner och utländska journalister den 5 oktober lovade hon att fortsätta sitt arbete för att försvara de som utsatts för det Kinesiska kommunistpartiets maktutövning. (AFP/AFP/Getty Images)

Ni Yulan, en välkänd rättsaktivist som torterats och misshandlats så illa av polisen att hon numera är rullstolsbunden, har släppts efter två år i fängelse. Efter att hon tagits emot av familj, vänner och utländska journalister den 5 oktober lovade hon att fortsätta sitt arbete för att försvara de som utsatts för det Kinesiska kommunistpartiets maktutövning. (AFP/AFP/Getty Images)