Kinesisk aktivist greps mindre än en månad efter frigivning
Ding Hongfeng (med blommor) firar sitt frisläppande i mars 2014. Aktivisten Ding fördes bort igen från sitt hem av polisen den 14 april utan någon häktningsorder. (Foto: Boxun)


Den kinesiska aktivisten Ding Hongfen, som nyligen släppts efter att ha suttit internerad, har gripits igen, under oklara former. Ding var inblandad i en uppmärksammad fritagning från ett illegalt fängelse förra året.

Det var organisationen China Human Rights Defenders som rapporterade om bortförandet av Ding. Enligt vänner till henne som var på besök när det hände bröt sig sju eller åtta poliser in, utan att visa någon arresteringsorder, trots uppmaningar.

Ding bedriver aktivism mot tvångsrivningar, olaglig markkonfiskering och så kallade svarta fängelser, alltså illegala interneringsläger. Hon hade varit fri mindre än en månad efter att ha släppts mot borgen den 19 mars. Hon och fyra andra aktivister greps efter en djärv räddningsaktion mot ett svart fängelse förra året.

Efter att de släpptes berättade de om hur de utsatts för tortyr under de åtta månader de satt internerade. Ding sade att polisen satte en huva över ansiktet på henne och misshandlade henne under 12 timmar.

Det var vid midnatt den 22 juni förra året som Ding Hongfen tillsammans med mer än 20 andra personer stormade ett svart fängelse i ett hotell i staden Wuxi, i Jiangsuprovinsen.

De tvingade upp järndörrarna och räddade fem personer som hölls där, bland annat en 82-årig kvinna och Dings far. Dagen efter greps Ding tillsammans med andra aktivister och har alltså suttit inlåst fram tills i mars.

Samtliga av de gripna är misstänkta för att ”samlat en folksamling för att störa ordningen på allmän plats”, vilket är en rubricering som ofta används mot aktivister i Kina.

Bara i Wuxi finns omkring 100 olagliga fängelser där aktivister och personer som försöker få upprättelse från staten, så kallade petitionärer, hålls inlåsta utan någon administrativ eller juridisk ansvarsskyldighet.

Man kan använda i stort sett vilka lokaler som helst för de här illegala inrättningarna: skolor, militärbaser, forskningsinstitut, hotell, lagerlokaler, polisstationer, eller bara övergivna hus.

Svarta fängelser uppmärksammades nyligen i media då fyra kända människorättsadvokater, som försökte befria Falun Gong-utövare, själva låstes in i ett sådant i Heilongjiangprovinsen.

Sedan Kina avvecklade sitt internationellt mycket kritiserade system med arbetsläger, ”omskolning genom arbete”, har den här typen av förvar blivit mycket vanligare. De kan ge sig ut för att vara till exempel inrättningar för missbruksvård eller ”lagutbildningscentra”.

Rapportering av Carol Wickenkamp.