Kinesisk aktivist försvunnen inför faderns begravning
På detta foto ser man Wei Shuishan och Xue Mingkai (mitten, klädd i ljus tröja), två viktiga medlemmar i Kinas demokratiska parti, besöka Zhaiqiaos by för att intervjua familjen till en byledare som dog under mystiska omständigheter, Qian Yunhui, den 25 januari 2010. Den 29 januari 2013 dog Xue Mingkais far också under mystiska omständigheter som aktivister vill undersöka. (Foto: Med tillstånd från en aktivist)


Den kinesiske aktivisten Xue Mingkai försvann nyligen på väg till sin fars begravning i Qufu i Shandongprovinsen i östra Kina. Hans försvinnande är den senaste vändningen i en historia med mystiska dödsfall och försvinnanden som började på juldagen 2010, när en byledare dog under suspekta omständigheter.

Xues vänner förlorade kontakten med honom efter att han lämnat sitt hotell för att ta tåget till Qufu, där han skulle delta i sin fars begravning, enligt vad aktivisten Qin Yongmin sade till Radio Free Asia (RFA). trots att han använde en ny mobiltelefon som skulle göra det svårare för säkerhetstjänsten att spåra honom tror hans vänner att han lokaliserades av polisen när han använde en chattjänst för att skicka ett meddelande. Han hade gömt sig sedan han släpptes från fängelset i september 2013.

”Alla är mycket oroliga för Xue Mingkai nu. Vi har inte kunnat komma i kontakt med honom [på något vis] sade människorättsadvokaten Zhang Junjie, som vid tiden för intervjun befann sig i Shandong, till RFA. Xues mobiltelefon stängdes av på söndagen.

”Det skulle inte förvåna mig alls om han har gripits”, sade Qian Jin, en vän till familjen, till RFA.

Xue Mingkais far, Xue Fushun, dog i Qufu den 29 januari under suspekta omständigheter. Xue Fushun och hans fru, Wang Shuqing, hade hållits i ett ”svart fängelse” där myndigheterna försökte tvinga dem att avslöja var deras son befann sig, enligt HUman Rights in China (HRIC).

Efter att de lyckats fly ur det svarta fängelset sökte Xue och Wang en fristad på Qufus kommunala åklagarkontor. Myndigheterna särade på dem, och sent den natten hävdas det att Xue hoppade från byggnadens fjärde våning.

Enligt officiella uttalanden begick Xue Fushun självmord, men varken Xue Mingkai eller Wang Shuqing tror på den versionen. De gjorde ett offentligt uttalande till HRIC den 3 februari där man förklarade sn syn på saken.

Strax efter uttalandet till HRIC gick Xue Mingkai under jorden och Wang Shuqing försvann, efter att hon gripits av polis, som hela tiden flyttar henne. Aktivister och advokater från hela Kina kom till Qufu för att undersöka dödsfallet och försvinnandet men många av dem greps av polis och sattes på tåget hem igen.

Den Pekingbaserade människorättsadvokaten Jiang Tianyong träffade Xue Mingkai på en hemlig plats efter att denne gjort sitt uttalande till HRIC, och jämförde frihetsberövandet av Wang Shuqin med det som drabbade den kände aktivisten Chen Guangcheng.

– Det är samma attityd som när de grep Chen Guangcheng, hans mor och hans fru, Yuan Weijing, sade Jiang. Chen hölls i husarrest i mer än 18 månader i en by bara knappt 13 mil från Qufu, tills han och hans familj flydde i slutet av april 2012.

– Om Xue Mingkai åker tillbaka dit nu kommer han att ”försvinna”, förutspådde Jiang. Nu tycks det ha blivit verklighet.

Xues aktivism har varit en nagel i ögat på den kinesiska regimen i flera år. Han greps i april 2011 och satt i fängelse fram till i september 2013, dömd för att ha ”uppviglat till statsomstörtande verksamhet” på grund av sitt djupa engagemang i det förbjudna China Democracy Party och hans undersökning av bychefen Qian Yunhui.

Qian, som var
omtyckt för att han protesterat mot tjänstemännens korruption i sitt område, dog när han hamnade under en lastbil på juldagen 2010. Vittnen menar att han slogs ner och hölls under hjulen på en bygglastbil, som krossade honom. Den officiella versionen var att det var en ”trafikolycka”.

Människorättsadvokater förbereder nu stämningar mot myndigheterna i Qufu i Xue Fushuns fall. Advokaten Lin Lei sade på onsdagen att de för närvarande höll på att lämna in bevis. Uttalandena från myndigheterna är oklara, och det är omöjligt att säga om det är ett självmord eller ett mord, sade hon till RFA.

”De vill definitivt inte ha så många advokater inblandade”, konstaterade Lin.

Var Xue Mingkai befinner sig är för närvarande okänt.

Översatt från engelska