Kinesisk aktivist fängslad för att ha ansökt om tillåtelse att demonstrera
Kinesisk militärpolis vaktar på Himmelska Fridens torg den 3 juni, 2013, i Peking. (Foto: Feng Li/Getty Images)


Tekniskt sett är det lagligt att demonstrera i Kina, förutsatt att man har fått tillstånd. Men om man ansöker om ett tillstånd kan man kastas i fängelse.

Detta är vad som hände aktivisten Gu Yimin, som ville återskapa protesterna på Himmelska fridens torg 1989. På måndagen dömde en domstol i Jiangsuprovinsen, aktivisten Gu, som suttit i förvar sedan 2013, till 18 månaders fängelse och indragna politiska rättigheter i två år, enligt Deutsche Welles kinesiska upplaga.

Gu åtalades och dömdes för ”statsomstörtande verksamhet” för att han i maj 2013 ansökte hos byrån för offentlig säkerhet, om att få hålla en liten demonstration för att högtidlighålla den 24:e årsdagen av protesterna på Himmelska fridens torg, samt för att ha lagt upp bilder på händelsen på internet.

”Rättegången i dag var väldigt snabb”, sade advokaten Liu Weigo, som representerar Gu, till AFP. Han berättade att Gu togs in i rättssalen, fick domen uppläst och togs ut igen. Han fick ingen chans att tala med sin advokat innan domstolen avslutade förhandlingarna.

”Det här domslutet strider mot konstitutionen”, sade Liu. ”Vi hävdar att Gu Yimin använde sig av sin yttrandefrihet.” Han tillade att domen skulle överklagas.

Liu sade att Gu hade dragit tillbaka sin ansökan, och att det inte är olagligt att lägga upp bilder på en händelse.

Utanför rättssalen attackerades
Gus advokat av en grupp våldsmän, som rättsaktivister misstänkte var civilklädda säkerhetsagenter. Advokaten He Hui misshandlades och fick ett hårt slag i huvudet. Bilder på hans skada har fått omfattande spridning på internet. Eftersom han kände sig yr och illamående efter misshandeln ville han inte ge några intervjuer.

Det fanns polis närvarande när advokaterna attackerades, men de gjorde ingenting för att stoppa misshandeln, inte ens när Gus familjemedlemmar och åskådare bad dem att ingripa. I stället tog polisen advokaterna till polisstationen för att förhöra dem.

Översatt från engelska