Kinesisk aktivist död i polisförvar
Den kinesiske aktivisten Zhang Liumao rapporterades död i ett polisförvar i staden Guangzhou den 4 oktober. Bilden visar kinesiska paramilitära poliser i Peking. (Peter Parks/AFP/Getty Images


Den kinesiske människorättsaktivisten Zhang Liumao har dött i polisförvar, under vad hans anhöriga beskriver som misstänkta omständigheter.

Den Guangdong-baserade aktivisten rapporterades avliden tidigt på morgonen den 4 oktober, rapporterar Radio Free Asia (RFA). Hans familj sade till RFA att de inte har fått se kroppen. Zhang satt i polisförvar i Guangzhou sedan den 15 augusti, anklagad för att ha ”startat bråk och ställt till med problem”.

Hans syster, Zhang Weichu, sade till RFA att polisen inte velat lämna ut någon information om hur eller var brodern dog, och anställda på häktet ville inte heller svara när RFA frågade.

– Jag kan inte begripa hur min bror dog, och inte heller vad hans brott exakt bestod i, sade Zhang Weichu till RFA. Hon trodde att Zhang Liumao troligen greps på grund av en litterär tidskrift som hade cirkulerat i Guangzhou