Kineserna vill inte bli lurade mer
Alltfler kineser förlorar förtroendet för kommunistregimen och dess medier. (Foto: Frederic J. Brown/AFP/Getty Images)


Misstron mot Kinas statliga medier växer, och nätaktivisterna går i spetsen.

Följande historier har figurerat på internet den senaste månaden:

Efter översvämningarna i Peking höjde den lokala regeringen dödssiffran från 37 till 77. De människor som såg förödelsen i översvämningarna undrar dock fortfarande hur många människor som verkligen dog.

Liu Xiang, nationalhjälte och guldfavorit, kraschade in i första häcken i försöken på 110 meter häck vid OS i London. Vad låg bakom den händelsen?

Polisen lät publicera ett foto och påstod att de hade skjutit och dödat Zhou Kehua, Kinas mest eftersökte seriemördare. Fotot väckte frågor från nätbloggare: dödades Zhou av polisen eller var det självmord? Eller dödades han inte alls?

Det är också fullt av misstankar kring den hastiga mordrättegången mot Gu Kailai, hustru till den avsatte kommunistledaren Bo Xilai.

Oavsett om människor får svar på sina frågor eller inte så är en sak säker: regimen förlorar folkets förtroende.

De kinesiska kommunisterna har en historia av bedrägeri och lögner vid stora händelser som kriget mot Japan 1937-1945, kulturrevolutionen 1966-1976, massakern på Himmelska fridens torg 1989, och vid Sars-epidemin 2003.

Folket är nu skeptiskt till den dagliga rapporteringen från regimens olika språkrör.

Enligt en artikel i Wall Street Journal sände den statliga kinesiska televisionen en gång ett inslag från en övning med Folkets befrielsearmés flygvapen. En kinesisk internetanvändare visade då att explosionen i övningsfilmen överensstämde med en explosion från slutscenen i filmen Top Gun med Tom Cruise.

Idag kan kineser använda internet och klicka sig fram till sanningen. Det är inte lika lätt att lura dem längre.

När den lokala regeringen i Peking i juli bad medborgarna att ge donationer till översvämningsoffren nekade medborgarna till detta och kastade dessutom anklagelser mot myndigheterna på grund av ilskan mot den omfattande korruptionen.

Inom två timmar från det att donationskontot hade öppnats hade 70 000 kommentarer skrivits. Ett av de vanligaste meddelandena var ”donera din syster” (ett ord med en handling plus ”din syster” är ett kinesiskt sätt att svära).

Under 2011, efter jordbävningen i Japan, spreds rykten att Kina skulle nås av ett radioaktivt moln från kärnkraftsolyckan i Fukushima. Att konsumera tillräckligt med jodberikat salt sades skydda mot strålningen.

Trots att myndigheterna på alla sätt försökte klargöra och krossa ryktena fortsatte människor i städer på östkusten, som Shanghai, Peking och Hangzhou, att stå i långa köer för att hamstra jodsalt från livsmedelsbutikerna.

I ett demokratiskt samhälle är det oundvikligt att en regering som saknar stöd från folket röstas bort. I ett Kina som saknar demokratiska mekanismer kan misstro från folket få ännu mer djupgående politiska konsekvenser.

I juni 2008 hittades en tonårsflicka död i en mindre flod Wang’an län i Guizhouprovinsen. De lokala myndigheterna deklarerade att flickan hade begått självmord genom att hoppa i floden, men hennes familj och ortsbefolkningen trodde att flickan hade våldtagits och mördats av en släkting till en hög regeringstjänsteman.

Misstron och ilskan mot de lokala tjänstemännens godtyckliga hantering ledde till att 10 000 arga människor protesterade och satte eld på polisbilar och på länets regeringsbyggnader. Sammandrabbningen mellan polisen och lokalbefolkningen chockade de centrala myndigheterna i Peking, som senare avskedade länschefen, ordföranden i den lokala partikommittén och polischefen.

Upploppen i Weng’an var bara en manifestation av den ökande misstron från folket och den påföljande växande sociala oron. Belägrade kinesiska kommunisttjänstemän kan komma att få känna på sanningen i ett talesätt som tillskrivs Abraham Lincoln: ”Du kan lura alla människor ibland, du kan till och med lura vissa människor hela tiden, men du kan inte lura alla människor hela tiden.”

Artikelförfattaren Li Ding är filosofie doktor och forskare på Chinascope, en Washingtonbaserad forskningsgrupp som analyserar kinesiskspråkig media.

Översatt från engelska.