Kineser vill ha demokrati enligt undersökning
En omröstning som People's Daily Online nyligen genomförde visade att ett demokratiskt system är det kineserna helst vill ha. Därefter följer kamp mot korruption, förbättrad levnadsstandard och ekonomisk utveckling. Relationerna till omvärlden kommer sist. (Foto: Weibo.com)


Medan det Kinesiska kommunistpartiet fokuserar sin framtid på ekonomiska reformer, är det som folket mest av allt vill ha politiska reformer och större frihet, enligt en omröstning på nätet.

Precis innan den 18:e partikongressen genomförde statliga People’s Daily en omröstning, där man ville veta vad läsarna tyckte var viktigast. Det som fick flest röster var ett demokratiskt politiskt system (56 414 röster). På andra plats kom utrotandet av korruption (36 641 röster). Därefter följde förbättrad levnadsstandard (32 410) och ekonomisk utveckling (12 470).

Xi Jinping, kommunistpartiets nye generalsekreterare, och andra i ledningen, har sagt att de kommer att fokusera på att förbättra landets ekonomiska situation. De har inte sagt särskilt mycket om möjligheterna till genuina politiska reformer i demokratisk riktning. En av de vanligaste kommentarerna som nätanvändarna lämnade gällde levnadsstandard, att kunna försörja sig och leva ett anständigt liv.

De var oroliga för sina löner och pensioner och ville bli av med hushållsregistreringssystemet. De ville även se mer insatser för grundskolan. Shanghaibon Du sade till Epoch Times att folk hade sett fram emot den 18:e partikongressen och hoppats på något tecken på politiska reformer, men att man varit mindre angelägna om ekonomiska och sociala reformer.

Han var övertygad om att de ekonomiska reformerna har förbättrat många kinesers liv. Men utan åtföljande politiska reformer kan den politiska makten missbrukas till att stjäla människors hem. Partiets tjänstemän tjänar i praktiken pengar på att stjäla från folket, sade han.

Du sade att partiets politiska grund bokstavligen är en maffia, som saknar ett rättsligt system. Folks liv har faktiskt försämrats av det nuvarande totalitära systemet, sade han. Hans slutsats var att Kina måste genomföra genuina demokratiska reformer.

Xie Chuntao, professor vid centralkommitténs partiskola, skrev i en opinionsartikel nyligen att politiska reformer skulle bli svårare att genomföra än ekonomiska reformer.

Ekonomiska reformer involverar bara personliga intressen, men politiska reformer har enorm och långtgående påverkan på ledare och kadrer på regimens olika nivåer och deras intressen. De skulle i praktiken göra revolution mot sig själva, sade han. Motståndet mot politiska reformer är därför enormt. 

Den New York-baserade politiske kommentatorn Wu Fan skrev i en analys av Kinas framtid att kommunistpartiet står inför tre möjliga scenarion. Det första är att man genomdriver reformer; det andra är att man håller kvar vid status quo; det tredje är att man går baklänges och blir mer repressiva. Reformer innebär politiska, ekonomiska, kulturella och sociala reformer, för att leda Kina i en ny riktning, enligt Wu Fan.

Han sade att det finns tecken på att Xi Jinping är öppen för reformer, men att det kinesiska folket, utifrån vad de har sett hittills, inte är särskilt optimistiska.


Översatt från
engelska