Kineser ratar socialistiska ”kärnvärderingar”
En kinesisk man besöker en patriotisk utställning 2005 i Peking, Kina. People's Daily har nyligen introducerat vad man kallar ”socialistiska kärnvärderingar”, något som mötts av löje från den kinesiska allmänheten. (Foto: Guang Niu/Getty Images)


Kommunistpartiets statliga tidning, People’s Daily, försökte med något nytt på sin framsida den 12 februari: en iögonfallande extra ”propagandasektion” längst upp på högra sidan.

Den bestod av 12 ord där ”socialismens kärnvärderingar” presenterades i stora röda bokstäver mot gul och orange bakgrund.

Men vad är det för värderingar? Enligt People’s Daily är det ”välgång, demokrati, civilisation, harmoni, frihet, jämlikhet, rättvisa, rättssäkerhet, patriotism, hängivenhet, integritet och vänlighet.”

Tillsammans med dessa värderingar, som här presenterades i tryck för första gången, hade tidningen publicerat en kommentar. ”När folk har tro, har landet makt”, stod det. Där förklarades vidare att socialistiska värderingar borde anammas av alla kineser, och det kinesiska folket borde upprätthålla dessa värderingar för ett bättre samhälle.

Gensvaret på dessa högtravande plattityder borde ha gått att förutse. Kineser på internet fann det lite väl magstarkt och började snabbt att driva med de nya värderingarna och partiet i hårda ordalag.

De socialistiska kärnvärderingarna kallades för ”lögner”, ”påhittade värderingar” och till och med ”skamlös propaganda”.


På People's Dailys framsida den 12 februari presenterades de nya ”socialistiska kärnvärderingarna” längst upp på högra sidan i röd text. (Skärmdump/People's Daily/Epoch Times)

På People’s Dailys framsida den 12 februari presenterades de nya ”socialistiska kärnvärderingarna” längst upp på högra sidan i röd text. (Skärmdump/People’s Daily/Epoch Times)

”Alla dessa 12 ord är vettiga ord, men problemet är att ni [myndigheterna] bara säger det och aldrig gör det!”, kommenterade nätanvändaren Fengxue Zuitianya på Weibo, Kinas motsvarighet till Twitter.

Kommentatorer påpekade kommunistpartiets försök att ”monopolisera” värderingar. ”Dessa högtravande ord är bara för att visa att det Kinesiska kommunistpartiet, det enda styrande partiet, monopoliserar allting – politik, makt, ekonomi, naturresurser och sanningen” sade Hua Po, en Pekingbaserad politisk expert, till Sound of Hope Radio. ”Det är partiets syfte med att förkunna de socialistiska värderingarna.”

Andra påpekade det faktum att kommunistpartiet har aktivt förföljt andliga grupper, religiösa, oliktänkande och folk med självständiga tankar. I den här kontexten menar kineserna att partiet inte har någon rätt att föra fram dessa värderingar.

”Om det Kinesiska kommunistpartiet inte ens kan nå en grundläggande standard vad gäller mänskliga rättigheter, hur kan det då göra sådana värderingar å folkets vägnar?”, sade Zhu Xinxin, en tidigare medieveteran, till Sound of Hope Radio.

”Partiet har ropat sådana slagord i årtionden. Det har ingen annan effekt än att skönmåla regimen. Värderingar är något som formas naturligt i folk. Det är inte någonting som en härskare kan befalla och tvinga folk att acceptera”.

Vissa kineser på internet påpekade också att de så kallade socialistiska värderingarna inte är så mycket annorlunda från värderingarna som förespråkas i kapitalistiska samhällen, förutom ”patriotism”.

En nätanvändare med användarnamnet ”Min tro är demokrati, jämlikhet och frihet” hade följande att säga: ”Myndigheterna bedrev en kampanj mot borgerlig liberalisering i stor skala för ett 20-tal år sedan. Och nu har det blivit socialismens kärnvärderingar. Driver de med sig själva?”

Översatt från engelska.