Kineser ratar Michael Jacksons Neverland
Ett flygfoto av den bortgångne Michael Jacksons ranch, Neverland, i Kalifornien, den 18 november 2003. Egendomen har varit till salu i sex månader men intresset har varit svalt. Även i Kina visar man svagt intresse. (Foto: Frazer Harrison /Getty Images)


Den bortgångne popartisten Michael Jacksons egendom, Neverland i Kalifornien, har varit till salu i sex månader. Priset är cirka 850 miljoner kronor. I USA har köpintresset varit svalt. Onlinemäklaren Luxify har nu riktat blickarna mot Kina och Hongkong. Men även där är det svårt att hitta köpare.

Neverland, som köptes av Jackson 1988 för 30 miljoner dollar, har en yta på över 11 kvadratkilometer. I oktober lades egendomen ut till försäljning på Alibabas kinesiska hemsida, Taobao, för 79 miljoner dollar. En intresserad köpare hörde av sig, men affären uteblev, uppger kinesiska medier.

– Förmögna kineser riktar blickarna utomlands för orsaker som har att göra med det finansiella och immigration och Michael Jackson-aspekten har ett ganska stort gensvar i Kina”, säger Alexis Zirah, en av grundarna till Luxify, till South China Morning Post.

Kineserna har varit de största utländska investerarna i USA, då man förra året köpte fastigheter för cirka 30 miljarder dollar, säger Zirah. Han säger också att en bidragande orsak till kinesernas intresse av fastigheter utomlands, är att man vill undvika volatiliteten på börserna i Kina och att man är rädd att yuanen ytterligare kan försvagas.

– Vårt mål är att visa upp dessa unika fastigheter för kinesiska köpare, säger Alexis Zirah, till tv-kanalen CNBC.

Tidigare har det funnits incidenter där fastlandskineser betalat fastighetsköp i kontanta pengar, vilket fått många att tro att det rör sig om penningtvätt. Men Zirah tillbakavisar påståendet.

– Vi är inte en plattform för smutsiga pengar; vi finns endast här för att underlätta transaktioner. Vi samarbetar med privata bankaktörer, advokater och familjekontor som är ansvariga för de faktiska transaktionerna, säger Zirah till CNBC.

Kinas urbaniseringsdata visar på dåliga investeringar