Kineser på internet reagerar över Kim Jong-Ils död


Nyheten om Nordkoreas ledare, Kim Jong Ils död, har lett till heta diskussioner på internet. Många hånade Kinaregimens officiella linje i Nordkoreafrågan, andra uttryckte sin medömkan för nordkoreanerna och vissa firade till och med nyheten.

Folkets dagblad, kinesiska kommunistpartiets (KKP) organ, publicerade kinesiske utrikesministern Yang Jiechi meddelande till Nordkorea där han framför sin ”stora sorg och största sympati” och att Kim var en ”stor ledare” och ”nära vän till det kinesiska folket”.

Yangs tal hånades av flera på internet. Pekingforskaren Wu Zuolai skrev på sin mikroblogg: ”Det kinesiska folket vill inte ha en diktator som vän, än mindre sörjer de en autokrat som bidragit till att nordkoreanerna får leva i djup misär och lidande.”

Han skrev också: “Härmed tillkännager jag att Kim Jong-Il inte är min vän. Han har dödat och sårat nordkoreaner och är min fiende.”

Cui från Shenzhen tillkännagav också på sin mikroblogg att Kim inte heller är hans nära vän. Och han manar till medierna att nämna att en sådan som Kim endast är en nära vän till ”vissa” kineser.

Ett annat ämne som diskuteras på Sina Weibo är bilder på Pyongyangbor som faller ner på knäna och gråter, och fabriksarbetare och studenter i uniform som håller en tyst minut för den avlidne diktatorn. Många på internet tyckte att det påminde om Mao Zedongs död 1976. 

72-årige Zheng Zhongbing, tidigare ställföreträdande chefredaktör på New Observer, minns vad som hände efter Maos död. Arbetsplatserna var tvungna att hålla en minnesstund och alla var tvungna att säga sin eviga lojalitet till Maos ideologi.

”I åratal fick vi utbildning i hur vi skulle dyrka och blint tro på en idol och behandla Mao som en gud – vi gick igenom det under Kulturrevolutionen”, sade Zheng till Voice of America (VOA).

Zheng fängslades två gånger under Kulturrevolutionen. Han sade att Kims död har många likheter med Maos: Kulturrevolutionen varade under en lång period och hela landet upplevde misär, precis som Kims diktatur i Nordkorea som också ödelagt hans land. 

Flera kinesiska
webbsidor har stängt av sin kommentarsfält i artiklarna för att hindra folk från att diskutera Kims död. Det visar att KKP är rädda att det kinesiska folket kommer att fira Kims död, enligt Pekingbaserade ekonomen Qi Yanchen.

Statliga CCTV visade också bilder på nordkoreaner som sörjer och sade att de var ”i djup sorg”, något som kineser hånade på internet.

En person skrev: “Vem vet ifall det var tårar av lycka?”

En annan skrev: “Ingen tvivlar på deras uppriktiga sorg, men det ser så patetiskt ut i våra ögon. Det är precis som på den gamla tiden [under Kulturrevolutionen]. Historien upprepar sig förvånansvärt.

Ytterligare någon skrev: “Hur kan den mänskliga naturen återställas när den har förvrängts av förtryck och våld?”

En internetanvändare valde att fira istället: “Kim Jong-Il är död. För att uttrycka med djupaste sorg, gick jag för att äta den dyraste måltiden och drack ett glas Maotaivin. Men det är inte tillräckligt, så jag har bestämt mig för att sjunga till tre på natten.”

Översatt från engelska
originalartikel