Kineser misstror statskontrollerade tv:ns påstående om förbättring
China Central Televisions (CCTV) syns bakom ett taggtrådsstängsel i Peking den 13 augusti 2010. (Foto: Lee/AFP/GettyImages)


Allmänheten har tappat förtroendet för statskontrollerade China Central Television (CCTV). Tv-kanalen hävdar att den kommer att förbättra ett av sina viktigaste nyhetsprogram som mer ska beröra vanligt folk och deras liv. Men kineser tror inte att det är möjligt.

CCTV är ett av de medier som regimen använder för att sprida partipropaganda och påverka den allmänna opinionen. Man planerar nu att göra en förändring i sitt nyhetsprogram ”Xinwen Lianbo” nästa år genom att spegla mer av vanligt folks liv, rapporterade kinesiska medier nyligen.

Nyhetsprogrammet sänds dagligen av de flesta tv-kanaler i Kina. Men många kineser säger att de har slutat att titta på det för flera år sedan. Eftersom programmet är under kommunistpartiets kontroll, litar de inte på rapporteringen.

– Det kinesiska kommunistpartiet (KKP) säger alltid en sak, men gör en annan, berättade Li, en människorättsaktivist från Hubeiprovinsen, för Epoch Times.

– När det hävdar att man bryr sig om folks liv, så är det bara för att behålla makten.

Li sade att när KKP tog makten 1949 antogs en konstitution. Men de rättigheter som konstitutionen stipulerar för folket medges inte, som till exempel mötes- och föreningsfrihet.

– Vilken sammankomst eller organisation har tillåtits?, frågar sig Li.

Kineser som känner till hur man kringgår internetblockaden och som regelbundet är på internet får mer information och vet hur man ska tänka, sade Li.

– När folk har ett normalt tänkesätt, drar de sin egen slutsats. De kommer inte att påverkas av KKP:s propaganda, lade han till.

– Folk skrattade bara när CCTV talade om “ökad oro för människors förförjning”. Ingen tror på det, berättade Zhang från staden Wuxi, Jiangsuprovinsen, för Epoch Times.

– CCTV kontrolleras av partiets propagandadepartement. Kan CCTV vara ett riktigt media som agerar för allmänhetens bästa, och inte längre vara partiets språkrör – spöken skulle inte ens tro på det, sade Zhang.

– Program kommer helt klart att ändras för att uppnå finansiell effekt. Det kommer att förbättras när det gäller att sälja annonser. Absolut. När det gäller övervakning och att tjäna den allmänna opinionen, så kommer det inte att hända, såvida inte KKP kollapsar.

Li sade att han brukade titta på Hongkongbaserade Phoenix Television. Men efter att ha läst mer om det på internet, insåg han att Phoenix Television i själva verket är en utomlandsversion av CCTV.

– Nej jag tittar inte längre på tv. Jag hittar i stort sett all information på internet, sade Li.

På Sohu, en stor kinesisk nyhetswebbsida, lämnade 20 649 personer kommentarer efter att CCTV meddelat att man tänker förbättra nyhetsprogrammet “Xinwen Lianbo”. Majoriteten är skeptisk.

zb197105 skrev: “Xinwen Lianbo borde läggas ner istället för att reformeras! Tack”.

Park Freedom skrev: “Jag har inte tittat på Xinwen Lianbo på länge. Man blir lika lycklig som död av att titta på det, men det är smärtsamt som döden när verkligheten kommer ikapp en”.

Flowers Robbery skrev: “Jag tittade tidigare på det varje morgon. Nu tittar jag på det då och då. Jag tittar och lyssnar och ger det motsatt mening”.

Översatt från engelska.

Kinesisk originalversion