Kineser i Korea har ett nytt sätt att öka medvetenheten om massakern på Himmelska fridens torg
Detta arkivfoto som togs den 2 juni 1989 visar hundratusentals kineser som samlats runt en tio meter hög kopia av Frihetsgudinnan (mitten), kallad demokratigudinnan, på Himmelska fridens torg. (Foto: Catherine Henriette/AFP/Getty Images)


För att få ut den censurerade historien om blodspillan i Kina till besökande kineser i Sydkorea, har kinesiska demokratiaktivister provat en ny metod – flashmob.

Runt tio medlemmar från Kinas demokratiska parti och Federationen för ett demokratiskt Kina – aktivistgrupper som bildats av utlandskineser bosatta i Sydkorea – samlades i affärsdistriktet Myeong-dong i landets huvudstad Seoul, den 31 maj, enligt den ideella radiostationen Radio Free Asia (RFI).

Efter att ha delat ut broschyrer med information om massakern på Himmelska fridens torg till kinesiska turister, skingrades de kinesiska aktivisterna snabbt.

Gruppens ledare, Pu Chengxiu, sade till RFI att de anammat flashmob-taktiken för att få ut sitt budskap, eftersom det var ett sätt att undvika att bli arresterade och utvisade – ingen av de aktivister som deltog i aktiviteten har uppehållstillstånd i Korea.

Dessutom, samtidigt som Sydkorea är en demokrati som tillåter strejker och protester, är polisen känd för att vara hård mot kineser som uppehåller sig i landet, enligt RFI. Därför är den kinesiska demokratirörelsen i Korea relativt mer lågmäld än på andra platser.

Att distribuera broschyrer om Himmelska fridens torg i flashmob-stil kan tyckas som en liten och till synes obetydlig handling, men aktivisternas utförde aktionen med ett uppriktigt hjärta, rapporterar RFI.

– Vi kommer inte att glömma de hjältar som dödades, Tiananmen-mödrarnas prövningar, och dem som har arbetat för frihet och demokrati i Kina under de senaste 26 åren, sade Pu.

Den 4 juni 1989 inledde det kinesiska kommunistpartiet ett tillslag mot de tiotusentals studenter som samlades på Himmelska fridens torg för att be om demokratireformer. Det finns ingen officiell siffra på hur många som dödades av soldater, pansarfordon och stridsvagnar från Folkets befrielsearmé.

Sedan händelserna den dagen har partiet praktiskt taget utplånat den 4 juni från fastlandskinesernas kollektiva minne, genom att skönmåla historien och censurera alla referenser till det på det kinesiska internet.

Massakern på Himmelska fridens torg blir fortfarande ihågkommen under årliga evenemang som anordnas av utlandskineser. I Hongkong, det enda kinesiska området där Tiananmen-händelser inte kommer att undertryckas, samlar den årliga ljusvakan i Victoria Park ofta tiotusentals deltagare.