Kineser för ut pengar ur landet med hjälp av bitcoin
Kineser växlar numera till den virtuella valutan bitcoin som ett sätt att komma runt kapitalkontrollen. (Foto: Philippe Lopez /AFP/Getty Images)


Hösten 2015 syns ett tecken på att det inte står rätt till i den kinesiska ekonomin: folk försöker få ut sina pengar så fort de kan. De använder sig av underjordiska banker och anställer personer som fysiskt för ut pengarna ur landet, men detta är svårt att göra för den vanliga kinesen.

I stället har man kommit på att man kan använda den virtuella valutan bitcoin för att flytta pengar utomlands. Det här har fördubblat bitcoinens värde sedan augusti 2015, dels på grund av devalveringen som skedde då och dels på grund av att aktiemarknaden började svaja i mitten av juli 2015.

Valutan bitcoin går inte att spåra, vilket gör att myndigheter inte kan hitta vem som för ut pengar.

Det fungerar så att den kinesiske spararen tar ut kontanter och går till en underjordisk valutaväxlare. Där får spararen en anonym bitcoinplånbok. Det enda som kan koppla bitcoinen till ägaren är IP-adressen, vilket går att gömma via Virtual Private Networks (VPN) eller så kallade TOR-nätverk.

Sedan kan spararen växla in sina bitcoin till dollar på vilket globalt växelkontor som helst utan att någon vet hans identitet. Det enda som är lite knepigt är att man behöver en bank utanför Kina, men det är inget som kinesiska myndigheter kan blanda sig i.

Kina kommer inte att rädda världsekonomin

Screenshot-2015-11-04-11.17.12

Utvecklingen av bitcoinpriser under de sista tre månaderna uttryckt i US dollar- (Google FInance)

De underjordiska valutaväxlarna använder sig också av mer traditionella tillvägagångssätt för att erbjuda utländsk valuta. De kan använda sig av utländsk valuta för att köpa bitcoin, som sedan slussas vidare till de kinesiska kunderna. Detta har orsakat de kraftiga prisuppgångarna på i stort sett alla de stora valutorna. Valutaväxlarna kan också gå direkt till så kallade bitcoin-utvinnare i Kina, som vill få betalt i Yuan.

Eftersom de här transaktionerna är anonyma så går det inte att veta hur stora summor som flyttas. Under senaste året har 31 miljoner bitcoins bytt ägare på Kinas största börs, BTC Kina. Nuvarande priser motsvarar 15 miljarder dollar ställt, mot de 1,4 miljarder dollar som växlats under samma tidsperiod på den största amerikanska bitcoinmarknaden BitStamp.

Från och med den 4 november behöver kineserna inte längre använda de här hemliga tillvägagångssätten. Den kinesiska bitcoinbörsen BTC China accepterar nu insättningar och handel från sina kinesiska medborgare. Den 4 november gick valutan upp med 20 procent, till 487 dollar.

Om man jämför med Cyperns statsskuldskris 2013, då ryska oligarker använde sig av bitcoin för att få ut sina pengar, så steg valutan då från 13 dollar till 121 dollar, för att sedan via spekulationer drivas upp till 1 127 dollar.

Kina försöker sätta fart på ekonomin med tvåbarnspolitiken